(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag een flink hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 2,0 procent in het groen. Vrijdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent in het groen op 512,19 punten. 

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus haalden beleggers opgelucht adem, nadat Emmanuel Macron winnaar werd van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Schutte zag met name het muntpaar euro/dollar omhoog schieten. “De reacties op de verkiezingen zijn positief en nemen wat onzekerheid uit de markt weg”, aldus de beleggingsadviseur. 

Met deze onzekerheid uit de weg, kijken beleggers vandaag volgens Schutte weer naar de resultaten van bedrijven, waaronder die van Philips. De beleggingsadviseur noemde de omzetontwikkeling van het Eindhovense bedrijf conform verwachting. 

Verder kwam er volgens Schutte optimisme in de markt, nadat de Amerikaanse minister Steven Mnuchin van Financiën vrijdag liet weten “heel dichtbij” het lanceren van een voorstel voor een belastinghervormingsplan te zijn. President Trump beaamde dat later door te zeggen dat er woensdag een “grote verklaring” over belastinghervormingen komt. “Beleggers kijken hier naar uit, al zijn er geruchten dat het enkel om een raamwerk zal gaan in plaats van concrete plannen”, aldus Schutte. 

Op macro-economisch vlak staat er maandag weinig op de agenda, enkel de Duitse Ifo-index over april en de Chicago Fed Index over maart. Schutte verwacht een onveranderd niveau van de Ifo-index.

Wall Street sloot vrijdag in het rood, waarbij vooral oliefondsen onder druk stonden. Bovendien hielden beleggers het kruit droog in aanloop naar de eerste ronde in de Franse verkiezingen. Ergens werd gevreesd voor een overwinningsstrijd tussen Le Pen en de linkse Jean-Luc Melenchon. “Zo’n uitkomst zal resulteren in chaotische markten met massale uitverkoop van Europese obligaties en aandelen en een vallende euro”, stelde directeur aandelenhandel Ian Winer van Wedbush Securities vrijdag nog. 

De Aziatische beurzen lieten maandagochtend een wisselend beeld zien. De Japanse Nikkei 225 steeg 1,5 procent tot 18.891,67 punten, terwijl de Chinese Shanghai Composite juist 1,5 procent verloor op 3.127,19 punten. In China bleven de beurzen onder druk staan, met name door lokale factoren waaronder angst voor overheidsingrijpen.  

Olie noteerde maandag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 49,90 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,6 procent hoger bewoog op 52,77 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0867. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0703 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0692 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

NSI heeft Luurt van der Ploeg benoemd als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van het vastgoedbedrijf. Van der Ploeg neemt stokje over van Henk Breukink.

Philips boekte in het afgelopen kwartaal meer winst en omzet. Vooral de nettowinst viel flink hoger uit dan waar analisten rekening mee hielden. De nettowinst steeg van 37 miljoen naar 259 miljoen euro, terwijl marktvorsers rekening hielden met 156 miljoen euro.

Aandeelhouders van Esperite stemden afgelopen vrijdag in met de externe financiering van 13 miljoen euro. 

Verder noteren vier Nederlandse aandelen ex-dividend, te weten DPA Group, Heineken, Vastned en Wolters Kluwer.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,3 procent lager op 2.348,69 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het rood op 20.547,76 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 5.910,52 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.