Alle kleine beetjes helpen. Het is een oeroud gezegde, maar het klopt. We zijn in feite de som van onze gewoontes. En wanneer we de gewoonte hebben om te doen wat nodig is om rijk te worden, is de kans groot dat we daar in slagen. Rijk worden kan, ook al begin je met €50.

De meeste succesvolle, rijke mensen hebben goede financiële gewoontes. Dit zijn de mensen die miljonair worden. Mensen met slechte financiële gewoontes zijn diegene die een miljoen willen uitgeven in plaats van een miljoen willen hebben.

Gels is in feite geen middel om spullen van te kopen, het is een middel om vrijheid mee te creëren. Financiële vrijheid begint met het idee dat je werkt om te sparen/beleggen in plaats van te werken om geld uit te geven.

Wie dat begrijpt moet enkel nog gebruik maken van twee belangrijke, maar eenvoudige gewoontes.

-1. Automatiseer je geld

miljonair worden geld verdienen

1 euro is het begin van 1 miljoen, nog zo’n oud gezegde dat klopt als een bus. Je spaargedrag automatiseren is daarbij bijzonder belangrijk. Je moet een deel van je inkomen automatisch sparen, zelfs al is dat maar €50 per maand. Automatisch sparen kan heel simpel met een permanente opdracht de dag nadat je loon wordt gestort.

Je kan automatisch sparen voor verschillende redenen naar verschillende rekeningen:

  • Een spaarrekening als noodfonds
  • Een spaarrekening als pensioenfonds
  • Een beleggingsrekening
  • Een spaarrekening voor grote uitgaven zoals een auto, vakantie, Playstation, …

Dat kan bijvoorbeeld al met €50 per maand. €50 per maand is beter dan niets. En dan is het een kwestie van je inkomen én je spaarbedrag te verhogen. Stijgt je inkomen, dan verhoog je ook je spaarbedragen. En zo zal je na verloop van tijd aan een bedrag komen dat wél een verschil kan maken.

-2. Spaar/investeer je financiële meevallers

Spaarpot kleingeld

Wanneer er extra geld in je schoot wordt geworpen (bonus, vakantiegeld, erfenis, terugtrekken van belastingen, …) is dat een ideaal moment om extra geld naar je spaarfondsen te sluizen. De meeste mensen slaan direct aan het shoppen bij een financiële meevaller. Maar dat geld had je eerder niet nodig, dus heb je het dan ook niet nodig.

Je moet een financiële meevaller niet spenderen maar gebruiken om je financiële onafhankelijkheid te financieren.

Bron: CNBC (2)