Het leven begint pas bij 40 zegt men wel eens, maar de kans om rijk te worden stopt bij 45. Dat blijkt althans uit een onderzoek waarbij men naar de evolutie van het inkomen ging kijken van 1978 tot nu. Men kwam tot de conclusie dat het inkomen bij de meeste mensen nog amper groeit eens ze de 45 voorbij zijn. Wie rijk wil worden, moet dus voor zijn 45e al een stevig inkomen hebben.

We realiseren de grootste groei van ons inkomen tijdens de eerste 10 jaar dat we werken. In de meeste gevallen is dat tussen 25 en 35. Tussen 35 en 45 zit er nog wel groei in, maar veel minder uitgesproken. Daarna is het vet helemaal van de soep en moeten de meeste geen inkomstenstijgingen meer verwachten.

De 90% met het laagste inkomen zien hun loon zelfs dalen na hun 45e. Dat komt omdat de meeste mensen wat minder gaan werken zodat ze meer van hun gezin of het leven kunnen genieten. Maar ook de top 1% verdieners zien na hun 45e hun inkomsten nog amper stijgen.

Evolutie groei inkomen

Tijdens de eerste 10 jaren van onze arbeidsloopbaan willen en kunnen we nog veel carrière maken. Het inkomen stijgt sterk en het lijkt wel alsof er geen einde aan komt. Maar eens in de 30-er jaren willen veel mensen meer zekerheid. Ze hebben een huis af te betalen, kinderen, … ze settelen zich niet alleen in het leven maar ook financieel.

Een hoog loon vanaf het begin is belangrijk

Doordat ze meestal al langere tijd bij hetzelfde bedrijf aan de slag zijn, krijgen ze hier en daar nog een lichte verhoging van de inkomsten door middel van loonsopslag of door de groei van het bedrijf. Maar rond je 45e is het grootste groeiverhaal van je persoonlijke inkomsten achter de rug.

Daarom is het ook zo belangrijk om vanaf het begin een hoger loon te onderhandelen. Hoe hoger je startloon, hoe meer inkomsten je hebt eens de inkomstengroei stagneert. En maakt jezelf niet wijs dat het jou niet zal overkomen. Dat dachten die andere miljoenen mensen ook.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar het grootste deel van de bevolking ziet zijn inkomsten na zijn 45e vooral stagneren. En dan wordt het veel moeilijker om nog rijk te worden als je het niet bent.

Bron: Business Insider