shutdown

Op dit moment zijn de beleggers uiterst optimistisch gestemd. De eerste ronde van de Franse verkiezingen is positief uitgevallen en de kans is groot dat Macron de nieuwe president van Frankrijk gaat worden. Toch is er ook reden tot voorzichtigheid. Er bestaat namelijk een reële kans dat een deel van de Amerikaanse overheid zaterdag op slot gaat.

Het Congres moet vrijdag instemmen met de begroting die het Witte Huis voorstelt. Gebeurt dit niet, dan krijgen we te maken met de zogenoemde ‘shutdown’. Dit betekent dat delen van de overheid inactief zullen zijn, omdat er simpelweg geen geld meer is om het te financieren.

Zorgt een shutdown voor een beursdaling?

Voor het laatst hadden we in het jaar 2013 te maken met die zogenoemde shutdown. Destijds gingen delen van de Amerikaanse overheid voor 16 dagen op slot. Uit onderzoek van LPL Research blijkt dat een shutdown niet direct hoeft te leiden tot een grote beursdaling.

shutdown

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de S&P 500 index de laatste drie keren hoger wist te sluiten toen we te maken hadden met een shutdown. Toch hebben we in het verleden ook te maken gehad met de nodige correcties. Dit was met name het geval toen de Amerikaanse overheid voor langere tijd op slot ging.

Voor de beleggers is het in ieder geval te hopen dat het niet zo ver gaat komen. Volgens The Washington Post bedraagt de kans op een shutdown ongeveer 50%. Het beloven dus spannende dagen te gaan worden.