De laatste maanden werd Elon Musk meer dan $2 miljard rijker. Volgens de Bloomberg Billionaire Index is Musk op dit moment zo’n $13 miljard waard. Maar het had ook anders kunnen lopen. In 2010 was hij namelijk zo goed als failliet, persoonlijk dan. Maar 1 belangrijke beslissing maakt dat hij vandaag de status heeft van multimiljardair.

Musk, die op een gegeven moment meer dan $200 miljoen op zijn rekening had staan, investeerde iedere cent die hij had om Tesla overeind te houden. Tesla was 7 jaar geleden nog een jong bedrijf dat alles moest bewijzen. Musk geloofde in het project en ging all-in.

Maar hij botste ook op een probleem waar veel ondernemers op stoten: een echtscheiding. Doordat Musk geen cent meer had, alles stak in zijn bedrijf, had hij de keuze: Tesla verkopen of geld gaan lenen bij vrienden. Musk koos voor dat laatste.

De CEO van Tesla zat in 2010 met het probleem dat veel ondernemers bekend in de oren zal klinken: rijk aan activa maar arm aan cash. Wanneer Musk Tesla had verkocht om zijn cash flow probleem op te lossen, was hij vandaag geen multimiljardair geweest.

Het is uiteraard niet iedereen gegeven om (veel) geld te lenen van vrienden. Geld lenen van vrienden kan ook gevaarlijk zijn wanneer je achterop geraakt met je betalingen. Dat kan relaties voorgoed kapot maken. Maar het heeft Elon Musk geen windeieren gelegd.

Dus let erop.

Je bedrijf kan nog zo goed zijn als je wil, zonder cash flow om schulden terug te betalen, overleef je niet. Maar wanneer je waardevolle activa bezit, is deze verkopen het allerlaatste wat je moet doen. Je waardevolste activa zijn jouw kapitaal die jou rijk kunnen maken, zoals bij Elon Musk.

Bron: CNBC