(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 525,20 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

Vanavond belooft het rentebesluit een “non-event” te worden, aldus marktanalist Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management. “Geen renteverhoging vanavond”, zo zei Jyvuns tegen ABM Financial News.

De recent iets zwakkere macro-economische data maken volgens de marktanalist van JP Morgan dat de Fed wat ruimte heeft gekregen om te pauzeren. Al met al belooft het vanavond “niet al te fameus” te worden.

Hoewel de Fed vanavond vermoedelijk niet in actie komt, geldt dit niet voor de rest van het jaar, benadrukte Juvyns. Terwijl de markt dit jaar op drie renteverhogingen rekent, verwacht JP Morgan dat dit er vier zullen zijn. “We zijn iets positiever dan de markt over de economie”, zo verklaarde Juvyns de vier verhogingen.

In dit licht zal ook het officiële banenrapport van aanstaande vrijdag in Amerika nog altijd van belang zijn, ondanks dat de werkloosheid historisch laag is en het “steeds lastiger wordt om positief te verrassen”.

Het belangrijkste richtpunt deze week zijn volgens Juvyns evenwel de Franse presidentsverkiezingen op zondag. Vermoedelijk zal Emmanuel Macron winnen ten koste van Marine Le Pen, waarbij de markt opgelucht zal adem halen, omdat Macron toch als “eurovriendelijk” te boek staat. Wel is het debat vanavond op de Franse televisie tussen de twee presidentskandidaten volgens Juvyns “belangrijk”.

Groeicijfers uit Europa wezen vanochtend op een stabiele groei van de eurozone, met een stijging van het bruto binnenlands product in de eurozone van 0,5 procent op kwartaalbasis.

Verder daalde de Duitse werkloosheid in april op maandbasis met 15.000 personen. daarmee kwam de werkloosheid uit op 5,8 procent.

In Amerika waren de ogen voorbeurs gericht op het banenrapport van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing. Hieruit bleek dat het aantal banen in april in de Verenigde staten in de niet-agrarische private sector steeg met 177.000. Economen rekenden op een groei van 175.000 banen. Het rapport geldt in zekere mate als een voorbode voor het officiële rapport van vrijdag.

Positief was verder dat de Amerikaanse dienstensector in april in een versneld tempo groeide. Zowel de inkoopmanagersindex van Markit als die van ISM steeg.

De euro/dollar werd rond het slot van de Europese aandelenhandel verhandeld op 1,0916. Voorbeurs was dit nog 1,0913 en dinsdagavond bij de slotzoemer op Wall Street was dit 1,0898.

Olie noteerde rond het slot van de handel in Europa vlak. Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 28 april zijn gedaald met circa 0,9 miljoen vaten tot 527,8 miljoen vaten.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 0,9 procent, gevolgd door Philips met een winst van 0,6 procent. Galapagos was met een verlies van 4,4 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Vopak gaf 2,1 procent prijs. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor het tankopslagbedrijf van 40,00 naar 38,00 euro met een ongewijzigd Verkopen advies.

AkzoNobel buigt zich nog steeds over het laatste overnamebod van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries en verwacht daar snel nadere mededelingen over te kunnen doen. Dit zei een directiewoordvoerder van het Nederlandse verf- en chemieconcern woensdagochtend desgevraagd tegen ABM Financial News. Persbureau Reuters meldde dinsdagavond dat het bestuur van AkzoNobel het derde bod opnieuw als onvoldoende zou hebben bestempeld, maar schreef op basis van bronnen dat de onderneming wel overweegt om met PPG Industries in gesprek te gaan over onder meer mededingingszaken. Het aandeel AkzoNobel noteerde 0,4 procent hoger.

DSM wist matig te profiteren van opwaartse bijstellingen door analisten. Deutsche Bank, Credit Suisse en Goldman Sachs verhoogden alle drie het koersdoel voor het aandeel, nadat het speciaalchemiebedrijf eerder deze week met cijfers kwam. Het aandeel DSM steeg 0,5 procent.

Van de Midkapfondsen was Arcadis met een winst van 1,2 procent de sterkste stijger, gevolgd door TKH met een stijging van 0,6 procent. Besi was met een verlies van 4,3 procent de sterkste daler.

NIBC verhoogde het koersdoel voor BAM Groep van 6,50 naar 8,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel is bij NIBC nu ook de sectorfavoriet. De bouwer won 0,5 procent.

Norges Bank meldde een eerste kapitaalbelang van 3,21 procent in Philips Lighting met een dito stemrecht. Het aandeel won 0,5 procent.

Warehouses De Pauw zag in het eerste kwartaal van dit jaar de winstgevendheid stijgen. Het vastgoedresultaat, bestaande uit de huurinkomsten, verbeterde op jaarbasis van 31,1 miljoen naar 35,0 miljoen euro. Het operationeel resultaat steeg van 29,4 miljoen euro naar 32,1 miljoen euro. De zogeheten EPRA-winst steeg van 22,2 miljoen euro naar 25,6 miljoen euro. KBC Securities sprak van resultaten conform verwachting, en het aandeel won 0,2 procent.

De gesprekken tussen Air France en zijn piloten hebben niet geleid tot een akkoord. Dit schreef de Franse krant Les Echos dinsdagavond. Zelf meldde de Franse zuster van KLM zijn piloten een voorstel te hebben toegestuurd. Air France-KLM noteerde een min van 2,1 procent.

PostNL neemt PS Nachtdistributie over. Financiële details werden niet gegeven door het postbedrijf. PostNL stelde met de overname zijn bestaande netwerken verder uit te kunnen breiden. De koers daalde a,2 procent.

Sligo Food Group rondde de overname van de Belgische groothandel ISPC af. Het aandeel noteerde 0,8 procent lager.

Bij de AScX-fondsen nam Beter Bed met een winst van 2,6 procent het voortouw, gevolgd door AMG, dat 2,2 steeg. Takeaway.com was met een verlies van 3,7 procent de sterkste daler.

Kendrion zag in de eerste drie maanden van 2017 de marktomstandigheden verbeteren en behaalde flink meer winst. De nettowinst steeg met maar liefst 48 procent tot 6,9 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat (EBITA) met 35 procent groeide tot 10,5 miljoen euro. Vanwege de groei in Passenger Cars verwacht Kendrion dat de omzet dit jaar hoger uitkomt dan in 2016. Het aandeel won 0,3 procent.

Hunter Douglas heeft dankzij volumestijging en bijdragen uit acquisities en ondanks negatieve wisselkoerseffecten de omzet in het eerste kwartaal van 2017 fors zien stijgen, wat zich vertaalde in een flink hogere nettowinst. Het aandeel daalde 2,4 procent.

ING verhoogde het koersdoel voor het aandeel Van Lanschot van 24,00 naar 27,00 euro met handhaving van het advies op Kopen. Het aandeel won 0,3 procent.

Onder de lokaal genoteerde aandelen meldde Regents of the University of Michigan een eerste kapitaalbelang van 3,02 procent met een dito stemrecht in DPA Group. DPA sloot 0,2 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.384,21 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.