Een deel van de beleggers zal met spanning uitkijken naar het rentebesluit van de Bank of England dat donderdag op het programma staat. Nog belangrijker wordt de toelichting die daarna zal volgen. Gouverneur Mark Carney zal immers zijn visie op de Britse economie gaan geven. En volgens de kenners kan dat zorgen voor een verrassende koersbeweging.

De Britse economie lijkt vooralsnog niet echt hinder te ondervinden van het EU-referendum die het afgelopen jaar plaatsvond. Toch is dat niet opmerkelijk te noemen gezien het feit dat het Verenigd Koninkrijk voorlopig nog van alle gemakken van de Europese Unie kan genieten. Pas in de nabije toekomst zullen we zien wat de daadwerkelijke gevolgen van de Brexit zullen zijn.

Ogen zijn gericht op de Bank of England

Overigens heeft de Britse valutamunt al wel de gevolgen mogen ondervinden van de toekomstige uittreding uit de EU. De afgelopen 12 maanden heeft het pond flink terrein moeten inleveren en dat heeft er voor weten te zorgen dat de Britse inflatie flink in de lift zit. En volgens economen kan deze inflatie ook in de toekomst blijven stijgen.

boe-verwachting

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat het grootste gedeelte van de ondervraagden rekening houdt met een groeiverlaging van de Bank of England. Daarnaast is volgens de kenners de kans groot dat de centrale bank van England daarnaast de inflatieverwachting zal optrekken. Niet echt een ideale mix.