(ABM FN-Dow Jones) De AEX is woensdag nauwelijks van zijn plaats gekomen. De hoofdgraadmeter daalde 0,1 procent op 527,87 punten. De AMX steeg 0,7 procent en de AScX won 0,2 procent.

Volgens Youri Sleutel van online broker Lynx was het een redelijk rustige dag. Belangrijkste item op macro-economisch gebied waren de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden, aldus de beleggingsspecialist.

Die voorraden bleken sterker dan verwacht gedaald, met ruim 4 miljoen vaten, waar de markt erop rekende dat de voorraden met zo’n 2 miljoen vaten zouden slinken. Olie werd richting het eind van de Europese handel iets goedkoper, in afwachting van de vergadering van de OPEC en een aantal landen buiten het kartel van donderdag, waarbij alom een verlenging van de bestaande productie-afspraken wordt voorzien. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 0,2 procent lager op 51,38 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,2 procent daalde naar 54,33 dollar.

Beleggers keken woensdag verder vooral vooruit naar de notulen van de Federal Reserve, die in de loop van de avond worden vrijgegeven. Marktanalist Ron van der Does van IG verwacht weinig spannends. “Het rentebeleid is duidelijk; de Fed wil terug naar een normaliserend rentepad, maar zal aanpassingen afhankelijk laten zijn van de data die maandelijks binnenkomen. Vooralsnog worden er voor dit jaar twee (juni en december) renteverhogingen verwacht”. 

Voorafgaand aan de publicatie werd de dollar iets duurder. Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de euro/dollar 1,1174. Het muntpaar verhandelde woensdagochtend op 1,1189. 

Op macro-economisch vlak was er beperkt aandacht voor de verlaging van de Chinese kredietwaardigheid naar A1 door Moody’s. De Amerikaanse kredietbeoordelaar vreest voor de tragere economische groei en de hoge schuldenberg van China. “Weinig verrassend”, vond beleggingsstrateeg Edmund Goh van vermoegensbeheerder Aberdeen. Dat de markt er nauwelijks op reageerde was volgens Goh ook geen verrassing. De Chinese Shanghai Composite steeg 0,1 procent, net als de Hang Seng index.  

Verder bleek het consumentenvertrouwen in Duitsland onverwacht gestegen in mei. Amerikaanse cijfers over de woningmarkt vielen net als dinsdag tegen en toonden voor de bestaande woningverkopen een daling in april.

Stijgers en dalers

In de AEX was het beeld verdeeld en bleven de verliezen in het algemeen beperkt. Randstad kreeg de meeste klappen en daalde 3,6 procent. Credit Suisse verlaagde het advies van Outperform naar Underperform en het koersdoel van 60,00 naar 48,00 euro in een sectorrapport over de uitzendmarkt.

De winsten waren ook bescheiden, met Vopak als koploper, dat 0,8 procent won. 

ArcelorMittal daalde 0,4 procent nadat S&P de kredietstatus verhoogde van BB naar BB+ met een stabiele outlook. Volgens de analisten lieten de resultaten van het staalbedrijf over het eerste kwartaal robuuste prestaties zien met een lagere schuldenlast. 

In de Midkap was Arcadis de grote winnaar, met een stijging van de koers met 6,0 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het advies op het aandeel van Houden naar Kopen, terwijl het koersdoel opwaarts werd bijgesteld van 14,50 naar 17,00 euro.

De verliezen binnen de AMX bleven beperkt tot minder dan een procent. Flow Traders daalde 0,1 procent. ING verlaagde het koersdoel voor het aandeel van 40,00 naar 33,00 euro, terwijl het koopadvies werd gehandhaafd. Analist Rosine van Velzen baseerde de verlaging op de zwakke start van de handel in ETF’s voor dit jaar. Dat het koopadvies werd behouden had te maken met de aantrekkelijke groeikansen voor het bedrijf.

Onder de kleinere fondsen was er woensdag meer actie. Uitschieters waren Takeaway.com, dat 3,4 procent steeg en Probiodrug, dat juist 2,5 procent in moest leveren. 

Lokaal viel de daling van 9,4 procent van het aandeel Kardan op. In het eerste kwartaal boekte het concern verlies, te wijten aan hoge financieringskosten en ongunstige valutabewegingen. Verder herhaalde de onderneming de waarschuwing dat het voortbestaan van de onderneming onzeker is door de zwakke financiële positie.

Curetis verloor zelfs 11,1 procent. Het Duitse bedrijf met ene notering aan Euronext Amsterdam kwam woensdag met een kwartaalupdate. In de eerste drie maanden van 2017 werd een groter verlies geleden door hogere distributie- en andere kosten, terwijl de omzet ruim verdubbelde. Verder moet Curetis extra gegevens aanleveren voor de goedkeuring voor zijn diagnoseplatform Unyvero in de Verenigde Staten. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerde Wall Street licht hoger. De S&P 500 index won 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.