De olieprijs noteert al meer dan een jaar rond $50. Veel analisten kijken naar de OPEC om te zien wat de olieprijs gaat doen. Maar naast de olieprijs is er nog een belangrijke indicator om te bepalen of aandelen uit de olie-industrie aantrekkelijk zijn: de aankopen van bedrijfsleiders. En deze bedrijfsleiders kopen gretig eigen aandelen in.

Bedrijfsleiders hebben vaak een goed beeld van de sector. Wanneer deze gretig eigen aandelen kopen, is dat dikwijls een signaal dat de sector aantrekkelijk is voor een investering op lange termijn.

Olieprijs

(olieprijs)

Olie aandelen

(olieaandelen)

Maar er zijn nog redenen om nu aandelen uit de oliesector te kopen.

-1. Olieaandelen dalen, maar de olieprijs niet

Olieaandelen zijn de slechts presterende aandelen uit de S&P 500. Terwijl deze aandelen zo’n 10% lager staan sinds begin dit jaar, staat de S&P 500 7% hoger. En de olieprijs noteert rond hetzelfde niveau. Ofwel moet de olieprijs fors dalen ofwel moeten olieaandelen terug stijgen.

-2. Olievoorraden dalen

De productiebeperking van de OPEC ging in op 1 januari van dit jaar. Daardoor hebben veel landen in november en december nog heel veel olie opgepompt waardoor de voorraden fors zijn gestegen. Nu dalen de olievoorraden weer, vooral in de Verenigde Staten.

-3. Oliedienstenbedrijven willen meer geld

Oliedienstenbedrijven hebben jarenlang de tering naar de nering moeten zetten. Ze hebben hun prijzen moeten verlagen om tegemoet te komen aan de dalende vraag uit de sector. Maar de prijzen zitten weer in de lift wat duidt op een stijgende vraag.

-4. Energieproductie neemt af

Eens een oliebron is aangeboord, begint de productie al te dalen. Om de olieproductie op niveau te houden, moeten er dus steeds meer nieuwe oliebronnen ontgonnen worden.

-5. Te weinig investeringen door Big Oil

Door de forse oliedaling van enkele jaren geleden hebben de grote oliebedrijven hun investeringen op lange termijn fors teruggedraaid in 2015 en 2016. Het is van 1986 geleden dat dit nog eens 2 opeenvolgende jaren gebeurde. Investeringen werden met 26% en 23% verlaagd. Dit kan de komende jaren voor een tekort aan aanbod zorgen.

Bron: MarketWatch

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>