Woensdagavond liet Janet Yellen tijdens de persconferentie weten dat ze verwacht dat de Amerikaanse inflatie ook de komende maanden op peil zal blijven. Gisteren verschenen er cijfers over de Amerikaanse inflatie en deze macrocijfers maakten pijnlijk duidelijk dat Yellen op dit moment de plank compleet misslaat.

De waarnemers hadden verwacht dat het algemene prijsniveau in mei geen verandering zou brengen. De werkelijke cijfers over mei laten echter zien dat de kosten van levensonderhoud voor de gemiddelde Amerikaan de afgelopen maand daalde met 0,1%. Dit was de tweede keer in drie maanden tijd dat het prijsniveau zakte.

Amerikaanse inflatie zwakt af

amerikaanse-inflatie-daalt

Wat nog belangrijker is, kunnen we op de bovenstaande grafiek zien. Deze grafiek, afkomstig van MarketWatch, laat zien dat we op jaarbasis te maken hebben met een prijsstijging van 1,9%. Dit is een stuk lager dan de noteringen die we aan het begin van dit jaar zagen en daarnaast ligt het huidige niveau onder het 2%-doel van de Fed.

Overigens is het nog maar de vraag of de Amerikaanse inflatie zich de komende tijd weet te herstellen. De brandstofprijzen zijn laag en daarnaast laten de meest recente Amerikaanse groeicijfers zien dat de groei van de Amerikaanse economie afzwakt. Niet de ideale mix voor stijgende prijzen.