(ABM FN-Dow Jones) Het faillissement van twee kleinere Italiaanse banken vermijdt de strenge Europese resolutieregels en laat toe dat de grote Italiaanse bank Intesa Sanpaolo de gezonde activiteiten van de failliete banken met hulp veel overheidsgeld mag overnemen.
Het eerste is een pragmatische oplossing voor een reëel risico, maar het tweede lijkt een stap terug voor de Europese financiële wereld, schreef commentator Paul Davis van The Wall Street Journal maandag.
De twee failliete banken, Veneto Banca en Banca Popolare di Vicenza, worden geliquideerd onder de normale Italiaanse wetgeving voor faillissementen. Intesa krijgt een een subsidie van 4,8 miljard euro in contanten om de gezonde activiteiten over te nemen.
Daarvan dient 3,5 miljard euro om te voorkomen dat de kapitaalbuffer van Intesa daalt door de extra bezittingen op de balans. Daar komt nog eens 1,3 miljard euro bij als tegemoetkoming in de kosten voor het sluiten van twee derde van de bankfilialen in de Venetiaanse regio en om één derde van de werknemers een vrijwillig ontslagpakket aan te bieden. Ook geeft de Italiaanse regering miljarden euro’s aan bankgaranties af voor juridische en andere risico’s.
Door de deal stijgt de winst van Intesa tussen nu en 2020 met 5 tot 7 procent, becijferden analisten, zonder dat de bank er zelf een cent hoeft in te steken.
Volgens de Europese resolutie-autoriteiten hoeven de twee banken niet door het resolutieproces te gaan, omdat ze geen risico vormden voor de financiële stabiliteit, ofwel het zijn geen systeembanken. Daarom kunnen ze “gewoon” failliet gaan.
De grote contradictie is volgens Davis dat de staatssteun volgens de Italianen toch gerechtvaardigd was, omdat, zoals Intesa-CEO Carlo Messina zei, een faillissement van de twee banken het gehele Italiaanse bankensysteem pijn zou doen en een bedreiging was voor het economisch herstel in het land.
De werkelijke bedreiging was volgens Davis echter niet de ondergang van de twee kleine banken, maar het resolutieregime, dat verliezen zou afdwingen bij gewone obligatiehouders en spaarders, wat kon leiden tot grote paniek in Italië.
Een bankenresolutie vereist namelijk dat tenminste 8 procent van de verplichtingen van een failliete bank moeten worden afgeschreven, voordat publiek geld mag worden gebruikt. Als aandelenkapitaal en achtergestelde leningen niet volstaan, zoals het geval was bij Veneto Banca en Banca Popolare di Vicenza, moeten ook gewone obligatiehouders en spaarders in de verliezen meedelen.
Die paniek vermijden middels een gewoon faillissement, is een pragmatische keuze, meende Davis. De commentator van The Wall Street Journal wees op de opluchting op de Italiaanse beurzen, waar Intesa Sanpaolo maandag ruim 4 procent hoger noteerde, maar ook andere banken zoals Mediobanca en UniCredit winst boekten.
Volgens Davis kunnen beleggers dit soort stappen in de toekomst incalculeren, door te controleren of het kapitaal van de bank beneden de 8-procentsgrens zit of niet.
De autoriteiten hadden dit volgens hem echter beter moeten uitleggen. Door hun gebrek aan transparantie schaden zij hun reputatie, meende de commentator.
Er verdwijnen honderden bankfilialen en duizenden bankmedewerkers door de deal met Intesa.
Maar Intesa gaat ook het staatsgeld gebruiken om 5 miljard euro aan krediet in de regio Veneto te pompen. Dit lijkt volgens Davis verdacht veel op indirecte staatssteun, die de oude banden tussen banken en publiek geld op een gevaarlijke manier in stand houdt, precies wat de nieuwe regelgeving had moeten voorkomen.
De Europese mededingingswaakhond lijkt hier stilzwijgend akkoord te zijn gegaan met de oude manieren van zaken doen en dat is een zorgwekkend precedent, volgens Davis.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.