Internetreus Google heeft van Europa een monsterboete gekregen van €2,4 miljard. Europa beschuldigt Google ervan zijn eigen shops bovenaan de zoekresultaten te zetten. Dit is oneerlijke concurrentie, oordeelt de Europese Commissie. De zoekrobot krijgt daardoor de grootste monopolie-boete ooit.

Volgens de Europese Commissie heeft Google in 2008 zijn algoritme aangepast in Europa. Hierdoor wordt vooral de eigen shopping dienst ‘Google Shopping’ – vroeger Froogle – bevoordeeld ten opzichte van andere Europese onlinewinkels.

Door de eigen shopping dienst bovenaan de zoekresultaten te zetten, haalde Google Shopping veel meer verkeer naar zijn eigen winkels. Hierdoor kon het meer kliks en bijgevolg ook meer omzet creëren. Anderzijds zagen andere bedrijven hun omzet dalen door dit nieuw algoritme.

Margrethe Vestager vat het als volgt samen:

‘Wat Google heeft gedaan, is illegaal volgens de Europese antitrust regels. Het heeft de concurrentie het recht ontzegd om te concurreren en innoveren. Bovenal heeft het de Europese consument de keuze en competitie onder de onlinewinkels ontnomen.’

Het onderzoek naar het onlinegedrag van Google duurde 7 jaar. De straf op dergelijke inbreuk is 10% van de globale omzet. Volgens de omzet van moederbedrijf Alphabet over 2016 zou dat $9 miljard geweest zijn. Maar de Europese Commissie vond €2,4 miljard al voldoende. Dit is lager dan de normale boete, maar wel dubbel zoveel als verwacht.

Google is uiteraard niet akkoord met de boete en gaat in beroep. Hierdoor kan de procedure nog enkele jaren langer aanslepen.

De vorige monsterboete van de Europese Commissie dateert van 2009. Toen kreeg Intel een boete van $1,45 miljard. Hoewel het bedrag van €2,4 miljard veel lijkt, is het slechts 0,4% van Google’s marktkapitalisatie.

Bron: CNBC