De top van een aandelenmarkt voorspellen is zo goed als onmogelijk. Steeds meer analisten bijten hun tanden stuk op de stijgende Amerikaanse beurs. Op basis van de fundamenten moesten we al lang een correctie gezien hebben. Maar beleggen is ook psychologie en die maakt al jaren het verschil.

Dit is mogelijk het psychologische scenario van een aandelencrash.

Hoe meer negatieve berichten er zijn, hoe hoger de beurs stijgt. Dit komt omdat de beurs de zogenaamde muur der zorgen beklimt. Vooral nu met de centrale banken die miljarden in de wereld pompen is het voor de beren (diegene die een daling verwachten) moeilijk.

Uiteindelijk gooien de beren de handdoek in de ring en stijgt de aandelenmarkt weer verder. Dit gebeurt tot op een moment dat de centrale banken het monetaire beleid wat verstrakken. Dan schieten de beren weer wakker.

Maar iedere korte daling wordt gevolgd door nieuwe kooporders. ‘Buy the Dip’ wordt normaal en de beren delven steeds het onderspit, ondanks de zwakke fundamenten. Een tussentijdse correctie wordt verward met de creatie van ‘Dé Top!’.

Wanneer de nieuwe top wordt herwonnen, stijgt het optimisme opnieuw en haken de beren een voor een af.

Maar op een gegeven moment krijgen de weinig overgebleven beren toch gelijk. Uit het niets daalt de aandelenmarkt. Zo gaat dat nu eenmaal met het mechanisme van de aandelenmarkt. Net op het moment dat iedereen denkt dat de beurs blijft stijgen, volgt de correctie.

In eerste instantie zijn er nog de ‘Buy the Dip’ kopers op de markt. Dit blijkt achteraf altijd het laatste moment te zijn om nog op tijd uit de markt te springen. Maar waar voorheen BTD werkte, werkt het nu niet meer.

De verkoopgolf bouwt verder momentum op en computeralgoritmes die eerder op ‘kopen’ stonden, komen nu steeds meer op ‘verkopen’ terecht. Hierdoor versnelt de daling. Centrale banken zullen in de bres springen, maar zullen slechts tijdelijk voor opluchting kunnen zorgen.

En dan volgt de ultieme verkoopgolf, de capitulatie van de volledige aandelenmarkt. Dat is vaak het punt dat niemand nog gelooft dat aandelen ooit nog kunnen stijgen. Dat is dan ook vaak het punt dat aandelen aan hun nieuwe stierenmarkt beginnen.

Bron: Zerohedge