De olieprijs moest afgelopen maand meer dan 10% aan waarde inleveren. Voor de prijs van ruwe olie werd het verlies bijna 15%. Sinds maart zit de olieprijs al gevangen in een dalende trend en de afgelopen weken werden meerdere belangrijke steungrenzen doorbroken. Ondanks de pessimistische sfeer binnen de oliemarkt, zouden de koopjesjagers snel kunnen gaan terugkeren.

Het probleem van de olieprijs is inmiddels wel bekend. De organisatie van olielanden probeert er alles aan te doen om het overaanbod op de oliemarkt terug te dringen, maar dat is toch een stuk moeilijker dan vooraf gedacht werd. Met name de Amerikaanse productie zit al maanden in de lift en weet op die manier roet in het eten te gooien.

Olieprijs kan de komende weken flink in waarde gaan stijgen

Volgens de mannen van Nautilus Research is dit niet het moment om bij de pakken  neer te gaan zitten. Volgens het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd biedt de huidige daling juist enorme kansen. Gezien het verleden zouden we immers de komende weken te maken kunnen gaan krijgen met een flinke herstelbeweging.

Op de bovenstaande illustratie, afkomstig van Nautilus Research, is te zien dat we sinds het jaar 1983 zes keer eerder te maken hadden met een olieprijsdaling in de maand juni van meer dan 10%. In alle zes van de gevallen stond de olieprijs 3 maanden later hoger. Daarbij bedroeg de gemiddelde stijging meer dan 30%.

Uiteraard hoeft het verleden zich niet te gaan herhalen, maar dit onderzoek wijst wel uit dat de oliestieren wellicht in de startblokken staan om terug te vechten. En gezien de pijn van de afgelopen maanden is een herstelbeweging geen overbodige luxe te noemen.