Donald Trump wil de Amerikanen graag doen geloven dat hij alles beter maakt en dat ze hem volledig de ruimte moeten geven om zijn plannetjes uit te werken. Toch heeft Trump tijdens het eerste halfjaar als president van de VS mogen ervaren dat het niet gemakkelijk is om president te zijn. Het is totaal iets anders dan het ondernemerschap wat hij gewend is.

Trump heeft de afgelopen tijd meerdere vijanden weten te creëren. Met name de verstandsverhouding tussen Trump en de Amerikaanse media is niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Trump plaatst zichzelf op de eerste plaats

Op de bovenstaande Tweet is te zien dat Donald Trump graag de mensen doet geloven dat hij aandeel heeft gehad in alle successen die Amerika de afgelopen tijd heeft doorgemaakt. Toch laat het daadwerkelijke plaatje iets heel anders zien.

Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, te zien dat de banengroei in Amerika op dit moment op een lager niveau beweegt dan een jaar geleden het geval was. Ook het bruto binnenlands product groeit aan een minder hard tempo dan een jaar geleden.

Uiteraard betekent dit ook niet direct dat Trump verantwoordelijk is voor de licht tegenvallende Amerikaanse macrocijfers, want zijn verkiezingsplannen zullen pas de komende maanden of jaren tot uitwerking komen. Maar, het geeft wel aan dat Trump niet moet claimen dat de Amerikaanse successen van zijn hand afkomstig zijn.