De Amerikaanse aandelenmarkt stijgt al 8 jaar zo goed als onafgebroken. Het is daardoor ook een van de duurste in de wereld. Gemiddelde levert een aandelenmarkt zo’n 7% per jaar op. De belangrijkste indices in de VS staan na 8 jaar al op een winst van meer dan 200%. Dit is dus best uitzonderlijk. Er zijn dan ook verschillende factoren die een einde kunnen maken aan het feest.

Gemiddeld genomen daalt de aandelenmarkt minstens 10% om de 2 jaar, 20% om de 5 jaar. Het is dus geen kwestie van ‘of’ maar ‘wanneer’ we voor een nieuwe daling staan. Deze 7 redenen kunnen een forse daling in gang zetten.

Geen nieuwe hervormingen: Trump belooft grote hervormingen, maar lijkt er maar niet in te slagen om ook maar iets, grondig te veranderen. Beleggers kunnen het vertrouwen in Trump – The Deal Maker – verliezen.

De Federal Reserve: het monetaire beleid is de laatste jaren als balanceren op een slappe koord. Wonderwel slaagt de Fed erin om recht te blijven staan. Maar hoe lang nog?

Negatieve rente: er zou nog steeds $9.500 miljard aan obligaties een negatieve rente hebben. Volgens obligatiegoeroe Bill Gross is dit de grootste bedreiging voor de financiële markten.

Emoties: zijn de vijand van iedere belegger. Momentum op korte termijn kan de aandelenmarkt in zijn geheel beschadigen. Denk aan de recente sell-off van technologie- of olieaandelen. Dit kan een keer uit de hand lopen en overlopen naar de volledige aandelenmarkt.

Grondstoffen: goedkopere grondstofprijzen betekent dat onze goederen goedkoper worden. Maar wanneer de prijzen voor olie of andere grondstoffen verder imploderen, kan dat zware gevolgen hebben voor vele bedrijven.

Militair conflict: militaire acties kunnen goed zijn voor bepaalde aandelen, maar in het algemeen heeft het een negatieve impact op de economie en de psyche van de belegger.

Politiek schandaal: Trump lijkt van het ene politieke schandaal in het andere te sukkelen. Er zijn veel politici die wachten op die ene fout waardoor ze Trump kunnen afzetten. Dat zal een slag in het gezicht zijn van de beleggers die rekenen op zijn hervormingen.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Waarom zou je dan nog beleggen?

Niemand kan de toekomst voorspellen. Maar wat het verleden ons heeft geleerd, is dat beleggen op lange termijn altijd loont. De markt proberen te timen is onbegonnen werk. Maar wie begint beleggen en blijft beleggen, zal er ongetwijfeld een mooie cent aan verdienen … wanneer je de juiste aandelen koopt.

  • Bron: The Fool
  • Foto: Gage Skidmore via Flickr