De afgelopen weken hebben de stieren duidelijk uit een ander vaatje moeten tappen. De zorgen over de politiek van Donald Trump hebben er voor weten te zorgen dat steeds meer beleggers voorzichtiger zijn geworden. En dat was ergens toch wel verrassend te noemen, want de beleggers waren de afgelopen tijd juist zo optimistisch en hoopgevend gestemd.

De meeste beleggers onder ons weten wel dat de richting op de markt in een mum van tijd kan veranderen. En dat hebben we de afgelopen beursweken opnieuw mogen ervaren. De recordregen lijkt even gestopt te zijn en het scheelt niet veel of we hebben voor het eerst sinds lange tijd weer te maken met grote paniek onder de beleggers. En volgens het onderzoek van Nautilus Investment Research gaat die paniek er hoogstwaarschijnlijk wel komen. Er zijn immers sterke overeenkomsten waarneembaar tussen de huidige beursbeweging en die van het jaar 2015.

Deze grafiek voorspelt onheil

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nautilus Investment Research, is te zien dat de Russell 2000 index (Amerikaanse small caps) een soortgelijke beweging laat zien als in de zomer van 2015 het geval was. We weten allemaal nog wel wat er na die beruchte zomer is gebeurd, want toen stortten de markten werkelijk in elkaar door de zorgen over de groei van de Chinese economie.

Gezien deze grafiek is er genoeg reden om de portefeuille stevig te beschermen. Natuurlijk is er geen enkele garantie te geven dat het verleden zich daadwerkelijk gaat herhalen, maar bescherming van de portefeuille is nooit onverstandig.