Er waren aan het begin van dit beursjaar maar weinig analisten te vinden die negatief gestemd waren over de dollar. De verkiezingsbeloftes van Donald Trump moesten er voor zorgen dat de groei van de Amerikaanse economie op een nog hoger niveau terecht zou gaan komen. Ook de Amerikaanse centrale bank zou hard gaan optreden. Alle elementen voor een verdere stijging van de dollar waren dus aanwezig.
Inmiddels weten we dat de dollar de afgelopen 8 maanden een heel ander koersverloop heeft moeten ondergaan. De beloftes van Trump leken toch iets te hoog gegrepen te zijn en de Amerikaanse economie kreeg zelfs te maken met enkele teleurstellende macrocijfers. Ook de verwachtingen met betrekking tot de renteverhogingen van de Fed zijn naar beneden toe bijgesteld.
Gaat de dollar nog meer waarde inleveren?
Volgens sommige analisten kan de dollar de komende jaren nog meer terrein gaan verliezen. Op de bovenstaande grafiek is namelijk te zien dat de dollar normaal gesproken beweegt binnen een achtjarige cyclus. In maart 2017 werd er een nieuwe cyclus van 8 jaar in gang gezet en meestal presteert de dollar slecht aan het begin van deze nieuwe cyclus.
Het verleden kan natuurlijk niet als maatstaf gebruikt worden om de toekomst te voorspellen, maar beleggers moeten rekening houden met een verdere verzwakking van de dollar. Zeker gezien de geopolitieke spanningen waar Amerika mee te maken heeft.