Gisteren was er opnieuw sprake van een euforische stemming op de beursvloer. Op Wall Street kon de champagne weer koud gezet worden, want de S&P 500 index wist de magische grens van 2.500 punten te doorbreken. Toch ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig uit.

De meeste beleggers onder ons weten diep van binnen wat de hoofdoorzaak van deze gigantische beursstijging is. Dit zijn uiteraard de centrale banken. De wereldwijde centrale banken hebben de afgelopen jaren diverse financiële producten opgekocht. Als gevolg daarvan zitten de centrale banken nu wel opgescheept met een gigantische balanspositie. En vroeg of laat zal die balans afgebouwd moeten worden.

Gevaarlijke divergentie tussen de Fed-balans en de S&P 500 index

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is te zien dat er de afgelopen twee jaar een behoorlijke divergentie is ontstaan tussen de balans van de Fed en de koers van de S&P 500 index. De Amerikaanse centrale bank is gestopt met het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties, maar de S&P 500 index wist alsnog op eigen krachten de rally voort te zetten.

Toch geeft deze grafiek wel een duidelijk waarschuwingssignaal af. De afgelopen jaren bewogen beide elementen immers haast synchroon met elkaar en daarom is de huidige divergentie behoorlijk beangstigend te noemen. Daarnaast is de Fed van plan om binnenkort te gaan starten met het afbouwen van haar gigantische balanspositie en op dat moment zou deze divergentie alleen nog maar verder kunnen gaan oplopen.

Zijn de stieren sterk genoeg om de kar zonder de Amerikaanse centrale bank te trekken?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)