De dollar heeft de afgelopen jaren een geweldige prestatie weten neer te zetten. De enorme koerswinst van de dollar is in het bijzonder te danken aan het herstel van de Amerikaanse economie. De Amerikaanse centrale bank was de eerste centrale bank ter wereld die na het uitbreken van de financiële crisis de geldkraan durfde open te draaien en daar heeft de grootste economie van de wereld flink van weten te profiteren.

Als het verleden gebruikt kan worden als een maatstaf voor de toekomst, dan zou het goed kunnen zijn dat de dollar de beste tijd achter de rug heeft liggen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is namelijk te zien dat een stierenmarkt bij de dollar gemiddeld gezien tussen de 5 en 7 jaar duurt. En op dit moment is die tijdsperiode al behaald.

Gaat de dollar opzoek naar lagere regionen?

Ook fundamenteel gezien zou het goed kunnen zijn dat de dollar de komende tijd genoegen zal moeten nemen met lagere noteringen. Er zijn namelijk nog heel wat economieën die de afgelopen jaren duidelijk achter hebben gelopen op de Amerikaanse economie. Het beste voorbeeld hierbij is bijvoorbeeld de Europese economie. Omdat de ECB zich pas later genoodzaakt zag om in te grijpen, heeft de Europese economie ook meer tijd nodig gehad om zich te herstellen van de rampzalige huizenmarktcrisis.

Juist omdat de andere economieën op dit moment op volle toeren draaien, zal het goed kunnen zijn dat de valutamunten van de betreffende economieën de komende tijd weten te verrassen. Ook de positie van Trump zorgt er voor dat er blijvende druk bestaat op de dollar.

Is het ‘dollartijdperk’ ten einde gekomen?