Het zal u vast niet ontgaan zijn dat de Europese economie op dit moment op volle toeren draait. Al maandenlang wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de groei binnen de Eurozone. En dat is ook niet vreemd, want de afgelopen jaren was er beduidend minder te genieten. De huidige economische groei is dus een duidelijke ‘verademing’ te noemen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien waarom de meeste economen op dit moment zo lyrisch zijn over de groei van de Europese economie. Op deze grafiek is te zien dat de werkloosheid binnen de Eurozone de afgelopen jaren drastisch is gedaald. Daarnaast is ook te zien dat we te maken hebben met een extreem hoog consumentenvertrouwen. Dit consumentenvertrouwen beweegt op dit moment op het hoogste niveau sinds de financiële crisis.

Groei van de Eurozone gaat hoogstwaarschijnlijk terugvallen

Toch is er ook reden om niet al te enthousiast te raken over de Europese economie. De huidige groei is namelijk voor een groot deel te danken aan het agressieve opkoopbeleid van de Europese centrale bank. Door het grootschalig opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties heeft de ECB – onder leiding van Draghi – de economische groei min of meer kunstmatig omhoog weten te stuwen. Aan die miljardensteun zal in de toekomst een einde gaan komen.

Daarnaast lijkt de ECB zelf ook rekening te houden met een lagere economische groei op het moment dat de geldkraan steeds verder wordt dichtgedraaid. Op de bovenstaande staafgrafiek, wederom afkomstig van Bloomberg, is namelijk te zien dat de groei in 2018 naar verwachting van de ECB uit zal komen op 1,8%. Het verwachte groeidoel voor 2019 bedraagt 1,7%.

Het is van groot belang om de huidige groei in perspectief te plaatsen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)