Topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, zei in een recente toespraak dat digitale munten in de toekomst een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Welke munten en welke rol, zal de toekomst nog moeten uitwijzen. Maar dat een van de belangrijkste mensen in de financiële wereld naar cryptomunten kijkt, is een zeer bemoedigend signaal.

De Amerikaanse dollar speelt al sinds de 2e Wereldoorlog de eerste viool op de globale valutamarkt. Maar geen enkele valuta blijft eeuwig de reservemunt van de wereld. Vooral de financiële crisis van 10 jaar geleden heeft diepe wonden geslagen in het vertrouwen in de Amerikaanse dollar.

Lang werd gedacht dat de Chinese Yuan op een gegeven moment de rol van de Amerikaanse dollar zou overnemen. Maar mogelijk gaat het IMF met deze pluimen lopen. Het IMF heeft Special Drawing Rights (SDR). Dit dient nu al als reservemunt voor de centrale banken in de wereld. En het IMF wil zijn globale rol terug leven in blazen door een globale munt te creëren. En daarvoor kijkt het nu ook naar cryptomunten.

In de SDR’s zetelen momenteel 5 munten: de Amerikaanse dollar, de Japanse yen, de Chinese yuan, de euro en het Britse pond. Maar Christine Lagarde ziet ruimte voor digitale munten:

“If the two were to come together – the digital acceleration and facilitation, and the geopolitical situation – that would be propitious for relying on an alternative,”

Digitale munten kunnen in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Lagarde noemde digitale munten zelfs veiliger en stabieler dan papiergeld in sommige gevallen.

<< Download hier onze GRATIS Crypto Gids >>

Bitcoin als onderdeel van SDR

Dat zo’n hooggeplaatst persoon als Christine Lagarde cryptomunten aanbeveelt, is een serieuze adelbrief voor de cryptogemeenschap. Er zijn er die zelfs opperen dat bijvoorbeeld Bitcoin opgenomen zou worden in het mandje valuta van de SDR.

Anderzijds kan het ook zijn dat het IMF zijn eigen cryptomunt zal creëren op basis van de blockchaintechnologie en de achterliggende valuta van de SDR.

Zo kan de recente uitspraak van Jim Rickards dichter bij de waarheid liggen dan de meeste mensen denken: “Cryptomunten die worden gesponsord door overheden, banken en het IMF zullen overleven. De rest is competitie en zal uit de weg geruimd worden.”

Bronnen: Reuters + CoinTelegraph

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>