Het komt misschien als een verrassing voor velen, maar als je er goed over nadenkt, is het de logica zelve. Hoeveel je belegt is belangrijker dan je rendement. Beleggers doen er daarom ook goed aan om regelmatig te beleggen in plaats van steeds de hoogste rendementen na te jagen.

Geld moet voor jou werken, dat is de bedoeling van beleggen. En hoe meer geld je aan het werk kan zetten, hoe meer geld ook geld voor jou kan opbrengen. Daarom dat het bedrag dat je gaat beleggen ook belangrijker is dan het rendement.

Een bedrag van €10.000 moet al 100% stijgen om €10.000 op te brengen terwijl een bedrag van €50.000 ‘slechts’ 20% moet stijgen om hetzelfde te bereiken. Het bedrag dat je kan beleggen heeft dus een veel grotere invloed dan het rendement.

Dit blijkt ook uit bovenstaande tabel. Analisten van Pension Partners berekende dat ieder jaar 1% meer beleggen meer opbrengt dan ieder jaar 1% meer rendement boeken.

In hun voorbeeld gaan ze uit van iemand die netto $49.300 verdient per jaar. 1% van het inkomen sparen brengt aan een rendement van 10% per jaar na 30 jaar $81.096.

Maar wie 5,5% van zijn inkomen spaart gedurende 30 jaar aan een rendement van 1%, heeft een bedrag van $94.319 of $13.223 meer.

<< Wil jij ook rijk worden met beleggen, dan moet je het verhaal lezen over het leven van Warren Buffett >>

Hoe kan je heel eenvoudig méér beleggen?

Een goede manier om steeds meer geld te beleggen is door regelmatig je bedrag te verhogen. Begin bijvoorbeeld met 1% van je netto inkomen, maar verhoog dat bedrag ieder jaar met 1%. Dit zijn kleine beetjes die je niet voelt.

Maar er vloeit wel constant (meer) geld naar je beleggingen. Dat is de beste manier om ongemerkt een groot vermogen bij elkaar te krijgen op lange termijn, ongeacht je rendement van 5% per jaar of 10% per jaar is.

Bron: MarketWatch

Foto: Flickr/Ervins Strauhmanis