Beleggers hebben nog niet veel plezier beleefd aan de nieuwe hard fork. Met de creatie van Bitcoin Gold ging de koers van Bitcoins als het ware ex-dividend. Op het moment dat Bitcoin Gold geboren werd, ging er zo’n $400 van de koers van Bitcoin af. Bitcoin Gold kreeg een gelijkaardige koers mee maar verloor bijna onmiddellijk 66% van zijn waarde.

Het lijkt een feest met gratis geld, zo’n hard fork bij Bitcoin. Maar lang niet iedere eigenaar van Bitcoin heeft Bitcoin Gold gekregen. En diegene die ze wel hebben gekregen, moesten er snel bij zijn om ze te kunnen verkopen zonder verlies. De prijs van Bitcoin Gold crashte bijna onmiddellijk van $400 naar $140.

 << Eenvoudig Bitcoins kopen en verkopen >>

Bitcoin Gold is ontstaan door toedoen van Jack Liao, de CEO van LightningASIC. Hij verkoopt materiaal om Bitcoins te mijnen. Door de complexiteit van Bitcoin is het mijnen gecentreerd rond enkele grote bedrijven. Jack Liao schreef een nieuwe code om ook Bitcoins te laten mijnen door kleinere computers.

De voor- en nadelen van een Bitcoin Hard Fork

Iedereen kreeg een 1 op 1 verhouding Bitcoin – Bitcoin Gold. Maar Bitcoin Gold werd direct gedumpt omdat weinig beleggers vertrouwen hebben in de nieuwe munt. In de eerste uren van de handel kreeg de website van Bitcoin Gold al te maken met een DOS-aanval en er zijn nog maar weinig brokers die Bitcoin Gold toelaten op hun platform.

De hard forks van Bitcoin hebben voor- en nadelen. Het nadeel is dat het op den duur redelijk onoverzichtelijk wordt.

Het voordeel is dat wanneer een bepaalde groep binnen de Bitcoin gemeenschap zijn eigen weg wil gaan, dit vrij eenvoudig te realiseren is. De markt zal uiteindelijk bepalen welke gemeenschap het bij het rechte eind heeft. Je kan een hard fork bij Bitcoin vergelijken met een ICO, alleen heeft de nieuwe munt al direct een technologisch voordeel door de geschiedenis met Bitcoin.

Bron: CNBC – Grafiek: CoinMarketCap – Foto Credit: iStock