Analisten van JP Morgan zien een nieuwe crisis opduiken in de toekomst. Deze nieuwe financiële crisis zal voornamelijk veroorzaakt worden door een gebrek aan liquiditeit. De Federal Reserve steekt het vuur aan het lont, maar de werking van de markt zal voor de echte explosie zorgen.

In 2018 gaat de Amerikaanse centrale bank niet alleen stoppen met het printen van geld, het gaat ook proberen dat gratis geld terug uit de markt te halen. Dit zal een enorme impact hebben op de liquiditeit, zegt de Amerikaanse zakenbank JP Morgan.

In 2008 was het ook een gebrek aan liquiditeit die de financiële markten op de knieën duwde. De wereld stond toen letterlijk op enkele uren van ruilhandel. Het was enkel dankzij de liquiditeitsinjectie van de Federal Reserve dat de financiële markten overeind bleven. En die liquiditeit willen ze nu terug uit de markt halen.

<< Met het CRASH KOMPAS hebben we de ultieme Beurscrash Gids samengesteld >>

Maar terwijl de Federal Reserve het vuur aan het lont steekt, is het vooral de werking van de financiële markten die de explosieve cocktail bevat.

Minder activa voor waarde beleggers

De shift van actief beleggen naar passief beleggen zorgde ervoor dat er minder kapitaal voorhanden is om financiële activa aan een lage prijs op te pikken bij forse correcties door de zogenaamde value beleggers.

Private beleggingen

Er vloeide ook l veel geld van actief beheerd vermogen naar private activa waardoor de liquiditeit op de markt daalt.

Verhoogde Strategieën op autopiloot

Steeds meer beleggingen gaan automatisch volgens bepaalde logaritmes. Die logaritmes kopen nu wanneer de markt dipt, maar zullen in andere omstandigheden verkopen bij een stijging.

Verkeerde indekking

De laatste 20 jaar rekende vermogensbeheerders op obligaties als veilige haven wanneer de aandelenmarkt daalt. Maar bij een stijgende inflatie en een historische hoge waardering voor obligaties is dat mogelijk niet de beste keuze.

Conclusie

Op korte termijn ziet Marko Kolanovic, Global head of quantitative and derivatives strategy bij JP Morgan, nog geen dringend gevaar. Maar dat kan er juist voor zorgen dat de Federal Reserve zijn strategie doorzet. En dat kan het einde van de cyclus betekenen.

Bron: B.I.

Foto Credit: iStock

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)