(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdams beurs gaat dinsdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street sloot maandagavond nog in het groen, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overtuigend hoger koersten.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een vlakke opening. Maandag startte de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog met een winst van 0,6 procent op 539,71 punten.

De beurzen in Europa begonnen de nieuwe week maandag positief, ondanks de politieke onrust in Duitsland. Na het definitief mislukken van de coalitiebesprekingen afgelopen weekend zijn nieuwe verkiezingen een reële optie, waardoor een vierde ambtstermijn voor bondskanselier Angela Merkel onzeker is geworden. Bij aanvang van de handel gaf de euro direct terrein prijs, maar aandelenbeleggers namen de ontwikkelingen voor kennisgeving aan en de DAX index in Frankfurt sloot een half procent hoger.  

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1748. Voor het klappen van de coalitiebesprekingen stond er nog een stand van 1,1850 op de borden. De zwakkere euro bleek maandag uiteindelijk gunstig voor de Europese aandelenmarkten.

De Amerikaans beurzen koersten maandag met bescheiden winsten hoger. De Amerikaanse beurzen schudden daarmee wel het lagere slot van vrijdag van zich af. “Sterke bedrijfscijfers, en dan met name qua omzetgroei, geeft Amerikaanse aandelen nog altijd steun”, meende vermogensbeheerder Diane Jaffee van TCW.

Echt spannend lijkt het deze week echter niet te worden, want donderdag vindt in New York geen handel plaats vanwege Thanksgiving en op koopjesdag Black Friday staat een verkorte handelssessie gepland. Later in de week kunnen beleggers nog wel aan de slag met een aantal belangrijke macro-economische publicaties, met het zwaartepunt op woensdag, wanneer de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve worden vrijgegeven. “Beleggers hopen op meer inzicht over het aantal renteverhogingen volgend jaar”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

De december-future op een vat West Texas Intermediate daalde maandag 0,46 dollar, of 0,8 procent, tot 56,09 dollar.

In Azië koersten de beurzen van Hong Kong en Tokio vanochtend ongeveer een procent hoger. Sydney en Shanghai noteerden krap een half procent hoger. 

Maandagavond werd na een bloedstollende stemming en een loting Amsterdam uitverkoren om het Europees Medicijnagentschap (EMA) te mogen huisvesten. Vanwege Brexit verlaat het agentschap met 900 hooggekwalificeerde medewerkers en een jaarbudget van circa 300 miljoen euro Londen. Het kantoor aan de Zuidas zal naar verwachting jaarlijks 40.000 buitenlandse bezoekers ontvangen.

De agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben oog voor de bestaande Amerikaanse huizenverkopen en de Chicago Fed activiteitsindex.

Bedrijfscijfers

Randstad wil tegen 2019 per jaar 90 miljoen tot 100 miljoen euro aan jaarlijkse kosten besparen en verwacht dat zijn marge volgend jaar verder verbetert richting het beoogde niveau van tussen de vijf en zes procent. Dat meldde de uitzender dinsdagochtend voorafgaand aan zijn beleggersdag.

De volumes van OCI stegen afgelopen kwartaal met 29 procent op jaarbasis. OCI sprak van een record. Vooral bij kunstmest werd goede vooruitgang geboekt. Net als de omzet viel ook de aangepaste EBITDA afgelopen kwartaal hoger uit. Concrete cijfers over de omzet en het bedrijfsresultaat verstrekte OCI evenwel niet.

Arcadis wil in de komende jaren groeien en de financiële positie verbeteren. Dit bleek uit de nieuwe doelstellingen die het internationale advies- en ingenieursconcern dinsdagochtend bekendmaakte voorafgaand aan een beleggersdag in Londen. Voor de jaren 2018 tot en met 2020 mikt Arcadis onder meer op een operationele marge van 8,5 tot 9,5 procent, ten opzichte van 7,1 procent in 2016.

Standard & Poor’s verhoogde de outlook voor ArcelorMittal van stabiel naar positief met een handhaving van de BB+ kredietstatus.

De Portugese tak van Altice ontkent geruchten dat CEO Claudia Goya zou vertrekken. Dit schreef persbureau Bloomberg dinsdag.

DSM sloot volgens Het Financieele Dagblad een overeenkomst met matrassenfabrikant Auping voor een recyclebare matras.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg maandag 0,1 procent op een slot van 2.582,14 punten. De Dow Jones index won 0,3 procent op 23.430,33 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent en sloot op 6.790,71 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.