Iets meer dan een jaar geleden werd Donald Trump nogal verrassend verkozen tot president van de Verenigde Staten. In eerste instantie dook Wall Street enkele procenten lager, maar al snel keerde het tij en bleef de aandelenmarkt stijgen. Trump klopt zich nu op de borst voor deze prestatie. Volgens hem is met zijn verkiezing zelfs een megacrash zelfs vermeden.

Sinds 8 november 2016, de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, steeg de S&P 500 al 23%. Dat is een indrukwekkende prestatie die Donald Trump graag aan zichzelf toe-eigent. In een tweet zegt hij dat wanneer de Democraten hadden gewonnen, de S&P 500 vandaag zo’n 50% lager zou staan dan het huidige niveau.

Trump stuurde deze tweet de wereld in ter ere van het nieuwe Dow Jones record dat voor de eerste keer boven 24.000 punten noteerde. De Dow Jones presteert met een stijging van 31% sinds 8 november 2016 zelfs nog beter dan de S&P 500.

Toch zijn de meeste Wall Street analisten het niet eens met de conclusie van Donald Trump.

Hedge fund manager Dan Loeb bijvoorbeeld zegt dat de stijging van de Amerikaanse aandelenmarkt voornamelijk op rekening mag komen van een aantrekkende globale economie en het losse monetaire beleid van de centrale banken.

DoubleLine Capital CEO Jeffrey Gundlach is ook bijzonder kritisch. Volgens Gundlach verdient Trump bijzonder weinig krediet voor de stijging van het afgelopen jaar. “Trump is getting virtually nothing done.”

<< Met het CRASH KOMPAS hebben we de ultieme Beurscrash Gids samengesteld >>

Beurscrash in aantocht?

Door de sterke stijging is de waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt gestegen tot historisch hoge niveaus. Een analist van Goldman Sachs waarschuwt dan ook dat een crash onvermijdelijk is. Het is geen kwestie van ‘of’ er een aandelencrash komt, het is een kwestie van ‘wanneer’ er een aandelencrash komt. Hij ziet 2 scenario’s: de trage pijn of de snelle pijn.

Analisten van JP Morgan zien een nieuwe crisis opduiken in de toekomst. Deze nieuwe financiële crisis zal voornamelijk veroorzaakt worden door een gebrek aan liquiditeit. De Federal Reserve steekt het vuur aan het lont, maar de werking van de markt zal voor de echte explosie zorgen.

Bron: CNBC

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>