Volgens Christian Mueller-Glissmann van Goldman Sachs is een aandelencrash onvermijdelijk. Hij ziet 2 scenario’s: de trage pijn of de snelle pijn. Het is geen kwestie van ‘of’ er een aandelencrash komt, het is een kwestie van ‘wanneer’ er een aandelencrash komt.

De analist van Goldman Sachs waarschuwt dat de waardering van de financiële markten vandaag veel te hoog zijn. ‘A day of reckoning’ komt dichterbij.

“Dit is de langste stierenmarkt voor een gebalanceerde aandelen/obligatie portefeuille in meer dan een eeuw, gedreven door een ‘goldilocks’ scenario van sterke economische groei en lage inflatie. Een 60/40 portefeuille kende geen daling van 10% meer sinds de financiële crisis.” – aldus Christian Mueller-Glissmann.

Zelden zijn verschillende activa (aandelen, obligaties en krediet) samen overgewaardeerd. Dit was eerder het geval in de jaren ’20 die eindigde in de Grote Depressie, de jaren ’50 en de jaren ’90 die eindigde in de dotcom-crash. Nu hebben deze activa opnieuw samen een van de hoogste waarderingen sinds begin vorige eeuw.

<< Met het CRASH KOMPAS hebben we de ultieme Beurscrash Gids samengesteld >>

Christian Mueller-Glissmann ziet 2 mogelijk scenario’s:

De trage pijn: lage rentevoeten en hoge waardering blijven terwijl de macro-economische factoren stabiel blijven. Maar er zijn steeds minder parameters die een hoge waardering verantwoorden. Als gevolg zullen toekomstige rendementen veel lager liggen dan die van de laatste jaren. De waardering zal geleidelijk aan terug evolueren naar het gemiddelde.

De snelle pijn: Er komt een negatieve economische groei of een inflatieschok, of een combinatie van beide. Dit resulteert in een fors lagere waardering voor aandelen en obligaties.

De analist van Goldman Sachs gelooft zelf het meeste in het eerste scenario.

Christian Mueller-Glissmann gelooft niet dat er een stevige berenmarkt zal volgen. Maar hij waarschuwt wel dat de rendementen van het verleden weinig kans maken op een herhaling in de komende jaren. Hij raadt aan om te beleggen op kortere termijn en bescherming in te bouwen tegen een daling van de financiële markten.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)