(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag vlak gesloten. De AEX index sloot vlak op 543,08 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

Vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer sprak van een relatieve rustige handelsdag, waarbij de markt nu het cijferseizoen is afgelopen een pas op de plaats maakt en alle ogen gericht zijn op Washington, “waarbij de markt zich afvraagt hoe het Amerikaanse Congres vorm zal geven aan de belastinghervormingen”, aldus Bender.

De markt kreeg dinsdag een reeks inkoopmanagersindices van de dienstensector over november te verwerken. De activiteiten in de dienstensector van de eurozone zijn in november in een hoger tempo toegenomen, zo bleek. De index steeg van 55,0 in oktober naar 56,2 in november.

De Duitse index liet daarentegen onverwacht een minder sterke groei zien, terwijl de groei in Frankrijk juist verder aantrok, evenals in Italië. Ook in Spanje vlakte de groei in november af, net zoals in het Verenigd Koninkrijk.

De detailhandelsverkopen in de eurozone daalden in oktober op maandbasis met 1,1 procent. Op jaarbasis was echter sprake van een groei met 0,4 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het Amerikaans handelstekort in oktober is gestegen tot 48,7 miljard dollar, terwijl de export op maandbasis daalde en de import steeg. Zowel de inkoopmanagersindex van Markit Economics als van onderzoeksinstituut ISM liet een vertraging van de groei van de Amerikaanse dienstensector zien in november.

Olie noteerde dinsdag verdeeld. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 57,35 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 62,52 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1824.  Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1861 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1866 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten elf van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van maar liefst 7,2 procent, gevolgd door ASML en Unibail-Rodamco met winsten van respectievelijk 1,5 procent en 1,2 procent. Staalgigant ArcelorMittal droeg de rode lantaarn met een verlies van 1,8 procent.

Een joint venture van het Nederlandse Boskalis en het Belgische DEME haalde een baggeropdracht binnen met een totale waarde van 110 miljoen euro. Het vijfjarige contract wordt naar verwachting in de komende weken getekend en betreft onderhoudswerk aan en het verdiepen van het Martín García kanaal tussen Uruguay en Argentinië. Boskalis won 0,8 procent.

Shell sloot 0,1 procent lager. Fitch Ratings liet dinsdag de kredietwaardigheid van Royal Dutch Shell op AA- staan en handhaafde tevens de negatieve outlook op het Brits-Nederlandse energieconcern.

Aalberts houdt woensdag een beleggersdag en noteerde in aanloop naar de bijeenkomst 0,1 procent lager. Analist Martijn den Drijver van NIBC verhoogde zijn winsttaxaties en daarmee ook het koersdoel van 31,00 naar 33,50 euro. De analist handhaafde wel het Houden advies voor het aandeel. 

In de Midkap zat Flow Traders dinsdag stevig in het zadel. Het aandeel won 2,2 procent. Ook Besi en OCI deden het goed met winsten van beide 1,7 procent. Philips Lighting was daarentegen de sterkste daler onder de Midkappers met een verlies van 2,1 procent.

Intertrust koerste 0,1 procent hoger, nadat het trustkantoor in Stephanie Miller een nieuwe CEO heeft gevonden. Miller zal, mits aandeelhouders en de toezichthouder akkoord zijn, David de Buck opvolgen en werkte voorheen onder meer voor SS&C en JPMorgan.

Van de kleinere fondsen presteerde Vastned met een winst van 2,3 procent goed. Acomo dikte 0,6 procent aan en Beter Bed won 0,5 procent. Takeaway.com was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler onder de AScX-fondsen.

Hunter Douglas noteerde 0,6 procent hoger, nadat de specialist in raambekleding goedkeuring kreeg van de Britse toezichthouder voor de overname van de Britse verkoper van raambekledingsproducten, gordijnen en vloerkleden Hillarys. 

Probiodrug gaf 1,3 procent prijs. Het Duitse biofarmaceutisch bedrijf verlengde zijn strategische samenwerking voor een middel tegen Alzheimer met het Nederlandse biotechbedrijf Crossbeta Biosciences. 

Het lokaal genoteerde Pharming daalde 1,9 procent. Pharming gaf bijna 10,6 miljoen nieuwe aandelen uit vanwege een conversie van obligaties. “Deze conversie bespaart Pharming ook cash en verbetert de bedrijfsresultaten door lagere rentebetalingen”, zei CEO Sijmen de Vries in een toelichting.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.648,37  punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.