Wanneer alles stijgt, kan iedereen geld verdienen. Maar wanneer de markten dalen, zijn er maar weinig beleggers die hun winst kunnen veiligstellen. 2017 was een uitzonderlijk jaar waar alles alleen maar lijkt te stijgen. 2018 kan voor velen misschien wel de kennismaking worden met de andere kant van de medaille.

Daarom 5 beleggingstips om ook in 2018 succesvol te beleggen.

-1. Diversifieer

Wie bijvoorbeeld grote winsten boekt met cryptomunten of marihuana-aandelen, doet er best aan (een deel van) zijn winst te beleggen in achtergebleven sectoren. Denk daarbij aan goud- en zilvermijnen, grondstofaandelen of aandelen uit bepaalde groeilanden.

Er is nog nooit iemand arm geworden van winst nemen en je risico te spreiden.

-2. Lees

Vooral de gigantische winsten op de cryptomarkt maakt iedereen een expert. Veel beleggers maken echter winst ‘op geluk’ en weten niet waar ze mee bezig zijn. Maar zoals Warren Buffett zegt, ‘Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked.’

Lees daarom veel over de beleggingen die je doet. Alleen door veel te lezen, vergaar je kennis, weet je wat er speelt en hoe je daarop moet reageren.

-3. Vraag advies

Financieel advies kost soms geld. Maar die investering is vaak meer dan zijn geld waard omdat je adviezen en inzichten krijgt van experts. Deze experts kunnen jou op weg zetten naar een lucratieve carrière als belegger.

-4. Denk lange termijn

Volatiliteit kan angstwekkend overkomen. Een lagere koers betekent niet automatisch een lagere waarde. Op lange termijn komt de waarde altijd boven, maar op korte termijn kan de koers daar fors van afwijken. Succesvolle beleggers houden altijd een langetermijnhorizon voor ogen.

-5. Koop in stukken

Veel beleggers maken vaak de fout om in een keer ‘all-in’ te gaan. Het is veel beter om in stukken in een markt te stappen. Wanneer de prijs ondertussen stijgt, surf je mee met de trend. Wanneer de prijs daalt, kan je meer stukken kopen.

Bron: Fortunate Investor

Foto Credit: iStock