(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak werd maandag licht lager verhandeld en het zijn vooral de valutamarkten die de aandacht opeisen, terwijl Wall Street de deuren gesloten houdt vanwege de viering van Martin Luther King Day.

De AEX verloor 0,1 procent tot 560,55 punten, terwijl de AMX vlak noteerde en de AScX 0,4 procent steeg. 

“Het Damrak noteert maandag wisselend, maar het zijn vooral de valutamarkten die de aandacht opeisen na een flinke stijging van de euro en verzwakking van de dollar”, meldde Lynx Beleggen maandag. “Alhoewel het valutapaar euro/dollar inmiddels boven een stand van 1,22 noteert, heeft de AEX index hier op het moment nog nauwelijks last van. De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteert nog slechts enkele punten onder de hoogste stand van dit jaar en daarmee het zware weerstandsniveau uit 2007. Normaliter zorgt een stijgende koers van de Europese eenheidsmunt voor terughoudendheid op de beurzen hier in Europa. Of het sentiment op dit moment zó sterk is om de stijgende euro te negeren en dus een opwaartse uitbraak te gaan forceren, moet de komende week blijken”, aldus de analisten van Lynx.

Op macro-economisch gebied bleek dat de Nederlandse detailhandel in november 5,5 procent meer heeft omgezet. In oktober vorig jaar lag de omzet nog slechts 1,5 procent hoger, terwijl dit in september 5,7 procent was. Zowel in food als in non-food lag de omzet hoger en online werd er zelfs ruim 23 procent meer omgezet. De volumes lagen in november 4,1 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De euro steeg tegen de dollar naar 1,2245, wat het hoogste niveau in drie jaar tijd is. Rond het slot op Wall Street op vrijdag noteerde de wisselkoers op 1,2188 en bij de start van de handel in Europa op maandag noteerde het muntpaar op 1,2233. Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank noemde het maandag “ironisch” om te zien hoe de Amerikaanse munt verder verzwakt, ondanks de sterke economische ontwikkelingen en renteverhogingen in de VS.

Olie noteerde maandag vlak tot licht in  het rood. Een -future West Texas Intermediate noteerde vlak op 64,28 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 69,72 dollar.

Bedrijfsnieuws

Aan het einde van de ochtend noteerden 10 van de 25 fondsen uit de AEX in het groen, met ASML als grootste stijger met een plus van krap een procent. Philips was daarentegen de grootste daler met een verlies van 1,1 procent.

ASML won bijna een procent nadat Credit Suisse het advies verhoogde van Neutraal naar Outperform en daarbij werd het koersdoel opgetrokken van 152,00 naar 180,00 euro. Dit deden de analisten van de Zwitserse bank in aanloop naar de kwartaalcijfers van ASML aanstaande woensdag.

In de Midkap verloor Air France-KLM ruim 1,2 procent. De luchtvaartgroep ontkent te werken aan een overname van Alitalia en heeft dus ook geen bod uitgebracht, meldde de maatschappij dit weekend in een summiere persverklaring. Nog een stapje slechter dan Air France-KLM deed Arcadis het, met een daling van 1,6 procent.

BAM Groep verloor 0,1 procent. De problemen bij de Britse bouwer Carillion levert mogelijk kansen op voor de Nederlandese sectorgenoot. Een woordvoerder stelde dat BAM niet samen met Carillion aan projecten werkt.

Wereldhave noteerde een winst van 1,3 procent. Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus wees op een adviesverhoging voor het vastgoedfonds door JPMorgan Cazenove. De bank zette het advies op Overwogen met een koersdoel van 48,00 euro. 

GrandVision steeg zelfs 1,7 procent.

In de AScX-index won Binckbank 0,3 procent. Het vertrouwen onder beleggers van BinckBank is in het begin van 2018 flink gestegen, bleek zaterdag uit de Binck BeleggersBarometer. “Naast de in 2018 positief uit de startblokken geschoten beurzen in Amerika en Europa blijven de gunstige signalen over de economie en de aanhoudend lage rente bijdragen aan de positieve stemming”, aldus een toelichting van de onlinebroker. De barometer kwam in januari uit op 6,2, tegenover 5,2 in december. De respondenten rekenen op een stijging van de AEX deze maand van 1,6 procent. Voor de komende drie maanden wordt zelfs een toename van 2,6 procent voorzien.

Vastned verloor 0,1 procent. De onroerend goedmaatschappij heeft een overnamebod uitgebracht op het resterende belang in Vastned Retail Belgium dat het vastgoedbedrijf nog niet in bezit heeft. Analist Jaap Kuin van ING meent dat de grootaandeelhouder zo gebruik maakt van de zwakke koersprestatie van de Belgische tak. Vastned is bereid 57,50 euro te betalen in contanten voor ieder aandeel Vastned Retail Belgium, waarmee de Belgische tak op 395 miljoen euro wordt gewaardeerd. Vastned heeft nu al 65,49 procent van Vastned Retail Belgium in handen. De koers van het Belgische aandeel steeg zo’n 22 procent.

Avantium verloor bijna 5 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies naar Reduceren. Vorige week had het aandeel het ook al lastig, nadat Avantium aangaf flinke vertraging op te lopen met een nieuwe fabriek. Probiodrug zette de weg omhoog voort en steeg nog eens X procent. Dit jaar won het aandeel echter al circa 65 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.