(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met een fractioneel verlies aan de nieuwe handelsweek gestart. De AEX sloot 0,01 procent in het rood op 561,06 punten, bij gebrek aan sturing doordat Wall Street de deuren gesloten hield in verband met de viering van Martin Luther King Day.

De ogen waren maandag weer gericht op de euro. De euro/dollar handelde bij het sluiten van de Europese aandelenhandel op 1,2263. Vrijdagavond bij het slot op Wall Street was dit nog 1,2188.

De euro begon afgelopen donderdag te stijgen bij de publicatie van de notulen van de laatste rentevergadering van de Europese Centrale Bank, legde valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe uit. Een tweede aanjager volgde vrijdag met de CDU/CSU en SDP die de handen ineen slagen. “Hierdoor kunnen niet alleen binnen Duitsland hervormingen worden doorgevoerd, maar ook binnen Europa kan gewerkt worden aan een verdere onderlinge integratie”, aldus Hordijk. De belofte van verdere Europese integratie sterkt de euro, omdat dit het politieke risico van het uiteenvallen van de muntunie kleiner maakt, legde de valutaspecialist toe.

Bij ING denken de analisten dat de euro/dollar dit jaar kan doorstijgen naar de 1,30. Zo ver komt het volgens Rabobank niet. “Ik denk dat op 1,24 wel ongeveer de top zal liggen”, zo zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

Op macro-economisch gebied bleek dat de Nederlandse detailhandel in november 5,5 procent meer heeft omgezet. In oktober vorig jaar lag de omzet nog slechts 1,5 procent hoger, terwijl dit in september 5,7 procent was. Zowel in food als in non-food lag de omzet hoger en online werd er zelfs ruim 23 procent meer omgezet. De volumes lagen in november 4,1 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Uit de eurozone kwam nog het nieuws dat de export in november sterker steeg dan de import. Dit leverde een overschot op van 26,3 miljard euro.

Stijgers en dalers

In de AEX deed Galapagos het opvallend goed, met een koersstijging van 3,7 procent. ASML profiteerde van een positief rapport van Credit Suisse en won in aanloop naar de kwartaalcijfers aanstaande woensdag 1,6 procent hoger.

Altice was de grootste daler met een verlies van 2,2 procent. Philips daalde 1,3 procent.

In de Midcap ging Flow Traders aan de leiding met een koerswinst van 1,5 procent. Sligro Food Group won 1,4 procent.

Air France-KLM had het lastig en verloor 4,2 procent aan beurswaarde. De luchtvaartmaatschappij ontkende te werken aan een overname van Alitalia. Arcadis werd 2,5 procent goedkoper.

Onder de kleinere aandelen bleef Probiodrug imponeren. Het aandeel won 6,3 procent, waarmee de jaarwinst nu al op 60 procent staat. Daarentegen leverde Avantium maandag 6,5 procent in. Kepler Cheuvreux verlaagde na de recent aangekondigde vertraging door Avantium het advies naar Reduceren. De analisten wezen er daarbij op dat de waarschuwing relatief kort na de beursgang komt, en ook nog eens voor een lange periode. “Dat rechtvaardigt een hogere risico-opslag”, aldus het beurshuis.

Vastned steeg 0,8 procent. Zondagavond meldde het bereid te zijn om 57,50 euro per aandeel Vastned Retail Belgium neer te tellen om de Belgische dochter volledig in handen te krijgen. Vastned Retail Belgium steeg maandag 22,1 procent naar 56,40 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.