Steeds meer beleggers komen erachter dat aandelen nog helemaal niet zo slecht hoeven te zijn. Tenminste, als je maar weet wat je koopt. En als je dan toch begint met beleggen, koop je best eerst wat je kent: de traditionele bedrijven. Bedrijven waar u en ik dagelijks mee in aanraking komen, maar nog belangrijker, onze zuurverdiende centen aan besteden. In het vakjargon staan deze grote ondernemingen met een beursnotering ook wel bekend als ‘value-aandelen‘.
Voor actieve beleggers zijn dit meestal oninteressante aandelen. Maar dat is de waarheid stevig met de haren trekken. Want deze ‘saaie’ aandelen zorgen op de financiële markten vaker voor het gros van de rendementen.
Een typisch voorbeeld van zo’n value-aandeel is McDonald’s. Iedereen kent deze fastfoodketen. De gouden bogen zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.
McDonald’s is voor ons een toonbeeld van value. En we gaan u dit aan de hand van een speciale grafiek laten zien, wat we hier precies mee bedoelen.
Op bovenstaande grafiek zit u 3 grafieken van McDonald’s, van de voorbije 10 jaar.
- De koersgrafiek
- De winst-per-aandeelgrafiek
- De koerswinstgrafiek
Op de eerste plaats kijken we dan naar de koersgrafiek. Daar valt meteen op dat, ondanks de zwaarste beurscorrectie sinds de jaren ’30, het aandeel van McDonald’s amper een kick gaf in 2008!
Het aandeel bleef, ondanks een beurscrash van circa 50%, rond het niveau van $50 balanceren. Dit maakt value-aandelen zo apart van gewone aandelen.
Ze blijven rotsen in de branding, in iedere financiële storm.
Value-beleggen is de ultieme buy-and-hold die altijd werkt
En dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Door de krachttoer van de onderneming, weet men de winst per aandeel te verhogen van $2 tot $4 (zie tweede grafiek, in 2009). Hierdoor zakt de K/W van 20x tot amper 10x (zie derde grafiek, in 2009).
De echte meerwaarde van een value-aandeel als McDonald’s kwam toen bovendrijven, en dat zou beleggers in de jaren nadien geen windeieren opleveren. Het aandeel MCD verdubbelde (!) in de vijf jaar die volgde.
Dat sublieme parcours bleef overigens niet onopgemerkt. Steeds meer beleggers kochten McDonald’s, ondanks de winstcorrectie in 2015. Maar die correctie was van korte duur, zoals u zelf op de grafiek kan zien.
De winst per aandeel van MCD bleef, tot op de dag van vandaag, doorstijgen. En de koers ging er op een drafje vandoor. Ook om het in vakjargon weer uit te drukken: de faire waarde van McDonald’s is komen bovendrijven.
Et voilà, daar heeft u het schoolvoorbeeld van een valuebelegging. Kopen als een aandeel goedkoop is, en geduldig afwachten tot deze waarde uiteindelijk komt bovendrijven.
Maar goed, dat is slechts één aspect van valuebeleggen. Wie de juiste value-aandelen weet te strikken, kijkt uit naar fantastische resultaten voor z’n portefeuille. Maar vergeet niet, naast de koerswinst die u hierboven ziet, komt er ook ieder nog eens een dividend bovenop.
Dat zie je nooit in de koers, maar maakt uiteindelijk een belangrijk deel van het totale rendement uit. Om het voorbeeld van McDonald’s er nog eens bij te nemen. Wie het aandeel kocht aan het begin van 2008, aan circa $50, die kreeg tot op heden al voor $28,6 dividend uitgekeerd.
Dat is meer dan 50% van de initiële investering in MCD!
Kortom, wie de juiste value-aandelen koopt, heeft meestal een double-up rendement.
Bron: Gratis nieuwsbrief Slim Beleggen
Foto Credit: iStock