In tegenstelling tot de cryptomarkt kent de aandelenmarkt wel openings- en sluitingsuren. En dat kan een groot verschil maken. Er bestaat namelijk nog zoiets als nabeurs- en voorbeurshandel waar particuliere beleggers geen toegang toe hebben. Maar daar worden wel de grootste rendementen gerealiseerd.

De Amerikaanse aandelenmarkt opent iedere dag om 9u30 en sluit om 16u lokale tijd. Na de handelstijden is er voor institutionele beleggers ook nog handel mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat de rendementen buiten de officiële uren, het meeste geld opbrengen.

Bespoke Invest ging op onderzoek via de eerste en grootste ETF van de Amerikaanse aandelenmarkt, de SPY die de S&P 500 volgt. Deze ETF boekte sinds zijn ontstaan in 1993 een rendement van 541%. Maar er zijn grote verschillen tussen de officiële beurstijden en de nabeurshandel.

Buiten de uren: Wie bijvoorbeeld de ETF van de S&P 500 kocht op de laatste minuut van de dag en terug verkocht tijdens de eerste minuut van de handel de volgende dag, haalde sinds 1993 een rendement van 571%.

Tijdens de uren: Anderzijds wie de ETF van de S&P 500 kocht op de eerste minuut van de dag en terug verkocht tijdens de laatste minuut van de handel diezelfde dag, haalde sinds 1993 een rendement van -4,4%.

Het ideale moment om te beleggen

Wat kunnen we hieruit afleiden?

  • Ten eerste dat alle nieuws en marktbewegingen tijdens de dag irrelevant zijn.
  • Twee, dat de lagere liquiditeit na de officiële handelsuren koersen hoger stuurt in stijgende markten.
  • Ten derde dat de lagere liquiditeit na de officiële handelsuren koersen lager stuurt in dalende markten.
  • Ten vierde doordat beurzen meer stijgen dan dalen, de nabeurshandel de voornaamste drijvende kracht is van een stijgende beurs.
  • DayTrading is bijzonder moeilijk.
  • Ten zesde dat je dus veel beter kan beleggen op lange termijn. Zo maakt het geen verschil uit of de stijging nu plaatsvindt tijdens of na de handelsuren.
  • Als laatste – en niet onbelangrijk -, wanneer je van plan bent om een aandeel te kopen/verkopen kan je hier van profiteren: kopen op het einde van de handelsdag en verkopen aan het begin van een handelsdag.

Bron: NY Times

Foto Credit: iStock