Vorige week corrigeerden de financiële markten plotsklaps, zonder enige waarschuwing. Waar kwam dat nu precies vandaan? Want economisch loopt het tegenwoordig lekker in zo goed als alle werelddelen. Deze vijf factoren spelen ongetwijfeld een rol op de financiële markten.

Ondanks de positieve bedrijfsresultaten en de goede vooruitzichten voor de wereldeconomie, wisten de markten vorige week toch verlies te lijden. Volgens Bloomberg ligt de oorzaak bij deze vijf factoren: rentes, inflatie, veiligheid, hedgefondsen en de Federal Reserve.

Allereerst moeten we ons ervan bewust zijn dat we de afgelopen jaren in een zacht financieel klimaat hebben vertoefd door de lage rentes en het goedkope geld. Dat komt nu stilletjes tot zijn einde vermits verschillende belangrijke centrale banken hebben laten weten de rentes terug te willen verhogen en hun soepel monetair beleid opnieuw te normaliseren.

Ten tweede zien we een iets zwakker arbeidsproductiviteitrapport. Dat vormt mogelijk een probleem en kan de huidige economische activiteiten doen vertragen. Volgens Tiffany Wilding, executive vice-president en econoom van Pacific Investment Management, zien we nu een soortgelijke beweging op de markten als bijvoorbeeld bij een versnelling van het inflatiecijfer.

Het derde punt heeft te maken met de vlucht naar veiligheid. Dat beweert althans Peter Jankovskis, co-chief investment officer bij Oakbrook Investments. Door de forse beursklim van de afgelopen maanden, vinden beleggers het waarschijnlijk veiliger om winst te nemen en even afstand te nemen.

Ten vierde heb je de hedgefondsen. De beheerders van deze fondsen zijn namelijk altijd op zoek naar opportuniteiten op de markten en zitten niet stil. Of de beurzen nu stijgen of dalen, er zal altijd gehandeld worden in deze fondsen. En dat heeft mogelijks een versterkend effect gehad.

Federal Reserve

Als laatste is er het nieuwe regime van de Amerikaanse centrale bank onder leiding van de nieuwe voorzitter Jerome Powell. Voorheen werd de volatiliteit kunstmatig in de hand gehouden door het beleid van de Fed. Daar komt nu verandering vermits de voorzitter heeft beslist om terug te keren naar een normaal beleid. De verandering en onzekerheid zorgen voor een beetje angst bij beleggers.

Dit jaar staan er vier renteverhogingen op de agenda. Mocht de Amerikaanse centrale bank ze effectief doorvoeren, dan zal de beweeglijkheid op de financiële markten waarschijnlijk nog heviger worden. Ook hier wordt rekening mee gehouden door beleggers en investeerders.

Bronnen: Beursduivel, Bloomberg

Foto: Lorenzo Cafaro – Pexels

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)