Er is een einde gekomen aan het tijdperk van Janet Yellen als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Zij moest recent het stokje overgeven aan Jerome Powell die direct tijdens zijn eerste werkdag geconfronteerd werd met een daling van meer dan 4% bij de Dow Jones index. Niet bepaald een lekker begin mogen we dus wel zeggen.

Allereerst is het de moeite waard om in kaart te brengen hoe goed Wall Street gepresteerd heeft onder de hoede van Janet Yellen. LPL Research laat weten dat de oud-voorzitter van de Fed tijdens haar vierjarige termijn wist te zorgen voor een stijging van de Dow Jones index met meer dan 60%. Op de bovenstaande staafgrafiek (LPL Research) is te zien dat Yellen door deze prestatie op plek 6 komt te staan.

Nieuwe Fed-voorzitter, heeft dat effect op de markten?

Natuurlijk vragen veel beleggers zich af of een wisseling van de macht ook invloed heeft op de aandelenmarkten. Volgens Ryan Detrick, van LPL Research, heeft dit zeker invloed. Gemiddeld gezien worden we tijdens de eerste 6 maanden van het tijdperk van een nieuwe Fed-voorzitter geconfronteerd met een daling van ruim 15%.

Detrick voegt er overigens wel aan toe dat dit onderzoek niet alleen maar heil en verdoemenis voorspelt. Hij laat namelijk weten dat vanaf het dieptepunt gemeten Wall Street normaliter een jaar later 20% hoger noteert. Op korte termijn moeten we echter dus rekening houden met aanhoudende beweeglijkheid.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>