In juni komt er een functie vrij bij de Europese Centrale Bank. Huidig vicevoorzitter Vitor Constâncio neemt op 1 juni afscheid van zijn collega’s. Daarmee opent een positie die erg gegeerd is. De Ierse centraal bankier Philip Lane en de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos namen het op tegen elkaar om de ‘nummer twee’ te worden bij de ECB.

Zo een kans doet zich niet vaak voor binnen zulke grote financiële instelling. Zowel Lane als de Guindos zijn econoom van opleiding. Maar het is de ervaring van de Spanjaard die hem uiteindelijk de overwinning heeft opgeleverd. Dat beslisten de ministers van Financiën van de eurzone, Spaans minister van Economie Luis de Guindos zal op 1 juni dit jaar de fakkel overnemen van Constâncio.

Eind maart moet deze beslissing nog bekrachtigd worden op de Europese top, echter bestaat er geen twijfel over dat de Guindos in juni aan de slag zal gaan als vicevoorzitter. Het verbaast niet dat een Spanjaard deze functie te pakken heeft. Eerder greep Spanje naast een andere Europese topjob en ze zijn de vierde grootste economie in Europa. Het zat er dus ergens aan te komen voor de Guindos.

Nergens staat geschreven wat de Guindos zijn kijk is op de huidige aanpak van de Europese Centrale Bank. Maar tijdens een interview liet hij weten dat hij het monetaire beleid van Mario Draghi ongetwijfeld heeft geholpen om de Europese economie er terug bovenop te helpen.

Hij verwacht daarenboven dat de inflatie in de nabije toekomst zal stijgen naar het inflatiedoel van 2 procent. ‘ECB watchers’ verwachten niet dat de Guindos sterk zal afwijken van de huidige ‘approach’. We hoeven ons dus niet te verwachten aan plotse veranderingen op monetair vlak.

Stoelendans

Duitsland steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Nu een Zuid-Europeaan deze topjob zo goed als te pakken heeft, hoopt Duitsland om de volgende functie binnen de Europese Centrale Bank te krijgen. Volgend jaar in oktober loopt het mandaat van ECB-president Mario Draghi af.

De kans is groot dat de Duitse kandidaat Jens Weidmann zijn positie zal kunnen overnemen. Duitsland heeft namelijk altijd op de voorgrond gestaan van ontzettend veel belangrijke economische beslissing in Europa. Hun hoofdrol tijdens de eurocrisis en de noodkredieten voor Spanje, Grieken, Ierland en Portugal zal zeker een doorslaggevende factor zijn in de strijd voor het voorzitterschap.

Bronnen: VRT, CNBC

Foto: Marco Verch – Flickr