Mario Draghi liet afgelopen donderdag de rentestand onveranderd. Daarnaast liet hij weinig los over een eventuele renteverhoging later dit jaar. Het is duidelijk dat de Europese centrale bank zelf nog niet precies weet wat het beste is voor de Europese economie. Voorlopig bevloeit de ECB de economie elke maand nog met miljarden euro’s.

De Europese centrale bank startte in het jaar 2014 met een uitvoerig opkoopbeleid. Dit opkoopbeleid moest er voor gaan zorgen dat de Europese economie uit het diepe dal zou klimmen. Wat dat betreft heeft Mario Draghi zijn gelijk gekregen, want de Europese economie is op het juiste spoor beland. Toch is het sterk de vraag of dit hoofdzakelijk te danken is aan het zogenoemde ‘QE-programma’.

Balanstotaal van de ECB is exponentieel gestegen

Wat wel zeker is, is dat het opkoopbeleid van de diverse centrale banken een goede uitwerking heeft gehad op de aandelenmarkten. Zo is de beweeglijkheid op de markt teruggebracht en geloven de meeste beleggers in een zonnige toekomst. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Holger Zschaepitz, is te zien dat het balanstotaal van de ECB in ruim 3 jaar tijd is gestegen van 2 naar 4,5 biljoen euro.

Opvallend genoeg omvat de balans van de ECB 42% van het Europese bruto binnenlands product. En daarmee is de situatie in Europa nog zorgwekkender dan in de Verenigde Staten het geval is. Daar omvat de balans van de Fed immers ‘slechts’ 22% van het Amerikaanse bruto binnenlands product.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>