Volgens zakenbank JP Morgan ziet het plaatje op de aandelenmarkten er nog goed uit. Maar dat kan weldra gaan veranderen, aldus co-president Daniel Pinto tijdens een interview met Bloomberg. Aandelen kunnen volgens hem de komende jaren tot 40 procent van hun waarde verliezen. Dit zal in de hand worden gewerkt door snellere rentestijgingen van centrale banken.

Dat zou een flinke klap zijn, tot wel 40 procent onder het hoogste niveau van de afgelopen weken. Daniel Pinto waarschuwt dat dit scenario meer dan plausibel is de komende jaren. Een correctie op de aandelenmarkten van 20 tot 40 procent afhankelijk van de waarderingen.

Pinto beweert dat we hier dit jaar nog niet mee geconfronteerd zullen worden. De correctie zou volgens hem plaatsvinden tegen het einde van de normale bedrijfscyclus. Dat is naar schatting in het jaar 2020 of 2021. Voorlopig zullen het volgens Pinto hooguit kleine correcties en koersdalingen zijn.

Dit jaar zou naar verluidt nog een goed beursjaar moeten worden dankzij de sterke banengroei in de V.S.A. en de aantrekkende economieën in Europa en China. Voornamelijk de arbeidsmarkt in de V.S.A. doet het goed. Er worden steeds meer jobs ingevuld wat leidt tot ‘schaarste’ op de markt. Hierdoor zullen de lonen verder gaan stijgen wat uiteindelijk zal leiden tot een hoger inflatiecijfer.

Rentestijging

Daar ‘knelt het schoentje’, een hoger inflatiecijfer betekent indirect dat centrale banken hun rentevoeten zullen opkrikken. Centrale banken proberen al jarenlang het inflatiecijfer omhoog te krijgen en te stabiliseren. Dat is één van de hoofdredenen waarom er zo lang monetair werd gestimuleerd met onder andere lage/negatieve rentevoeten.

Sneller dan verwachte rentestijgingen zullen de aandelenmarkten door elkaar schudden volgens Daniel Pinto. Dit in combinatie met de economische maatregelen die genomen zullen worden door president Trump op het einde van de bedrijfscyclus. Indien deze maatregelen onverwacht en ‘drastisch’ zijn, kan het effect vergroot worden waardoor de correctie nog zwaarder zal zijn.

Het ziet er dus naar uit dat de centrale banken veel invloed zullen gaan hebben op de aandelenmarkten de komende jaren. De beleidsmakers zijn hier heus wel van op de hoogte en weten dat ze voorzichtig te werk moeten gaan willen ze een ‘bloedbad’ op de beurzen vermijden.

Bronnen: CNBC, Beursduivel

Foto: Claire Glasgow – GoodFreePhotos

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)