Het ziet er met de dag slechter uit voor Tesla. Het bedrijf van Elon Musk zit in een negatieve newsflow. Na productieproblemen, een kritisch rapport van Vilas Capital en een fatale crash met een Tesla Model X, daalt de beurskoers aan het snelste tempo in 2 jaar en vluchten obligatiehouders naar de exit.

Vorig jaar augustus haalde Tesla nog $1,8 miljard op via de uitgifte van een obligatielening. Dit gebeurde aan bijzonder lage rentevoeten. Het ziet er naar uit dat de obligatiehouders daar nu spijt van krijgen. De waarde van deze obligaties daalde sterk naar 86 cent per dollar na de aanhoudende stroom aan negatieve berichten.

Musk verkocht zijn obligaties als zoete broodjes met de belofte om van Tesla een massaproducent van elektrische wagens te maken. Maar het bedrijf strand op steeds meer obstakels. Beleggers beginnen zich steeds meer vragen te stellen. Kan Elon Musk zijn beloftes wel waarmaken?

De rentevoet op de obligatiemarkt voor Tesla stijgt tot bijna 8%. Dit komt net op een moment dat het bedrijf mogelijk extra financiering nodig heeft op een kritiek moment in zijn bestaan.

Tesla verbrandt $6.500 per minuut

Maar niet alleen obligaties zakken fel, ook de beurskoers duikt naar beneden. De laatste dagen verloor Tesla zo’n 15%, de grootste 2-daagse daling sinds 2016.

Het is al langer bekend dat Tesla miljarden cash verbrandt om zich tot een winstgevend bedrijf te transformeren. Tot op heden was dat nooit een probleem. Maar de problemen stapelen zich op. Vilas Capital, een hedgefund dat short zit op Tesla, beweert dat het bedrijf van Musk binnen de 3 maanden zonder geld zit.

Ratingbureau Moody’s berekende dat Tesla dit jaar nog $2 miljard moet ophalen om zijn cash burn te compenseren en om de $1,2 miljard schulden te financieren die in 2019 op vervaldag komen.

Met een lage rating op de obligaties (= rommelobligatie) zal het niet eenvoudig worden om via een obligatie-uitgifte extra geld op te halen.

Volgens data van Bloomberg verbrandt Tesla $6.500 per minuut … iedere dag opnieuw.

Tesla publiceert volgende week productiecijfers over het eerste kwartaal. Deze zullen meer dan ooit met argusogen worden bekeken.

Bron: Bloomberg