Dat de wereld nog steeds moet vrezen voor een mondiale handelsoorlog, bleek afgelopen week opnieuw. Het antwoord van China, op de aangekondigde maatregelen van Amerika, liet even op zich wachten, maar de schade is er niet minder op. De Chinezen hebben laten merken dat Trump niet in alles zijn zin krijgt.

Donald Trump heeft de afgelopen maanden een zwaar handelsoffensief ingezet. De Amerikaanse president ziet Obama als de veroorzaker van het flinke handelstekort waar de VS mee te dealen heeft. Om dit handelstekort terug te dringen, heeft Trump diverse importheffingen ingevoerd. Daarbij werden de Chinezen het hardst getroffen.

Chinese importheffingen hebben grote gevolgen voor deze sector

Afgelopen woensdag werd duidelijk dat de Chinezen actief terugvechten door importheffingen op te leggen aan 106 Amerikaanse producten. Daarbij lijkt de sojabonensector het hardst geraakt te worden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Farm Bureau en USDA FAS, te zien dat de Amerikanen – wat betreft de export van sojabonen – voor meer dan 60% afhankelijk zijn van de Chinezen (14,4 miljard dollar).

Daarnaast wordt de autosector ook hard geraakt. Met name Tesla zou hier de negatieve gevolgen van kunnen gaan ondervinden, aangezien de Chinese markt een belangrijke afzetmarkt is voor de fabrikant van elektrische auto’s. Gezien de reactie van China is in ieder geval duidelijk geworden dat de kans op een handelsoorlog nog steeds erg groot is.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>