Tijdens de afgelopen twee weken zijn er wat negatieve macrocijfers naar buiten gekomen. Zo werd duidelijk dat de Europese economie op dit moment aan een minder hard tempo groeit dan vooraf werd gedacht. Ook de Amerikaanse economie valt wat tegen. Zo lieten de meest recente productiecijfers zien dat de groei wat afzwakt. Reden om ons zorgen te maken?

Ryan Detrick, van LPL Research, deed onlangs een onderzoek naar het effect van een afzwakkende economische groei. In dit geval richt hij zich op de ‘Manufacturing Index (ISM)’ die onlangs een top wist neer te zetten. Volgens Detrick betekent een dergelijke top gewoonlijk niet dat we kort daarna te maken krijgen met een recessie.

Worden we binnenkort geconfronteerd met een recessie?

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de onderzoeksresultaten in beeld gebracht. Vanaf de top bij de Manufacturing Index gemeten krijgen we gemiddeld pas 45 maanden later te maken met een recessie. In het meest slechte geval zouden we al na 9 maanden geconfronteerd kunnen worden met een neergaande economie (1981).

Uiteraard biedt dit onderzoek geen enkele garantie voor de toekomst, maar het geeft wel aan dat we niet direct pessimistisch gestemd hoeven te zijn als de macrocijfers iets tegenvallen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>