Joël Greenblatt is een zeer succesvolle hedgefundmanager die dezelfde principes toepast als Warren Buffett, het zogenaamde value-beleggen. Tussen 1985 en 2006 haalde hij met zijn hedgefund, Gotham Capital, een gemiddeld jaarlijks rendement van 40%. Hij bedacht ook een zeer eenvoudige manier voor de kleine belegger om de indexen te verslaan en zo meer geld te verdienen.

Tegenwoordig is beleggen in index-ETFs zeer populair. Het idee is dat de meeste fondsenbeheerder het niet beter doen dan een index, waardoor je als kleine belegger gewoon beter een index kan kopen.

Maar de meeste indexen, zegt Greenblatt, worden samengesteld op basis van de marktkapitalisatie. Hoe groter het bedrijf en dus ook de marktkapitalisatie, hoe meer gewicht er wordt toegekend binnen de index.

Daarmee creëer je op den duur een situatie waarbij de meest overgewaardeerde aandelen het grootste gewicht hebben binnen een index en de meest ondergewaardeerde aandelen het kleinste gewicht.

Je kan dit heel eenvoudig oplossen.

4 aandelen onder $5 die miljardairs nu kopen

De ideale formule om te beleggen

Er zijn namelijk ook indexen waarbij elk aandeel eenzelfde gewicht krijgt toegekend. Een equal weight index fund van de S&P 500 geeft ieder aandeel bijvoorbeeld een gewicht van 0,20% in de index, ongeacht de marktkapitalisatie.

Maar Joël Greenblatt bedacht een nóg betere formule, een die gemiddeld 7% per jaar méér opbrengt dan een gewoon index-fonds.

Greenblatt heeft het over value weight indexfondsen. Hierbij krijgen de meest ondergewaardeerde aandelen het grootste gewicht in de index en de meest overgewaardeerde aandelen het kleinste gewicht.

Het is dus eigen het tegenovergestelde van de populaire index-ETFs die iedereen tegenwoordig koopt. Een value aanpak van de index-ETFs is een zeer eenvoudige manier voor de kleine belegger om beter te presteren dan de algemene markten, aldus Joël Greenblatt.

Foto Credit: iStock

Word jij ook een van de Groene Miljonairs?

Met een groeiratio van 31% per jaar, behoort de marihuana-industrie tot de snelst groeiende ter wereld! In dit gratis ebook gaan de marihuana-experts van BeursBrink een paar hele interessante kansen uit de doeken doen, in een van de snelst groeiende markten van dit moment. Dit is alles wat je nodig hebt om te starten met beleggen in marihuana-aandelen: De Marihuana Miljonair Handleiding

De meest kansrijke groeimarkt van dit moment.