(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX won 0,7 procent op 554,25 punten.

De bedrijvigheid in de economie van de eurozone is in april in eenzelfde tempo gegroeid als in maart. De inkoopmanagersindex voor de industrie zakte van 56,6 in maart naar 56,0 deze maand, terwijl de index voor de dienstensector juist steeg van 54,9 naar 55,0. Dit bracht de samengestelde index voor april op 55,2, tegen eveneens 55,2 in maart.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit zit de economie van de eurozone in een lagere versnelling. Het groeitempo was sinds begin 2017 niet meer zo laag, merkte de econoom op. Desalniettemin vindt Williamson de groei nog altijd “robuust” en denkt hij dat de economie aan begin van het tweede kwartaal met 0,6 procent groeide.

De daling van de inkoopmanagersindices is volgens Williamson niet verrassend noch zorgelijk. “Zo’n sterke groei als aan het begin van het jaar houdt slechts zelden lang aan.”

Daarbij hebben de stakingen in Frankrijk vermoedelijk een negatieve impact gehad, aldus Markit. Ook heeft de duurdere euro de export parten gespeeld, voegde Williamson toe.

In de VS bleek de economie in april juist wat extra wind in de rug te hebben. De inkoopmanagersindex voor de industrie ging van 55,6 in maart naar 56,5 in april. Daarmee noteerde de index op het hoogste punt in 43 maanden. Voor de dienstensector steeg de index van 54,0 naar 54,4, de hoogste stand in twee maanden. Daarmee kwam de samengestelde index uit op 54,8, tegenover 54,2 in maart.

Verder was de aandacht gericht op de Amerikaanse tienjaarsrente. De vrees onder handelaren is dat deze bij het doorbreken van de 3 procent tot verkopen op de aandelenmarkten leidt. Vooralsnog lijkt de weerstand echter te groot en handelt de rente op 2,978.

Analist Padhraic Garvey van ING rekent erop dat die 3 procent in de komende weken wel wordt doorbroken. De analist denkt echter niet dat de rente tot boven de 3,5 procent zal stijgen. Daarvoor is een wezenlijke stijging van de kerninflatie naar 2,5 procent nodig, verwacht hij. Hoewel dat niet ondenkbaar is, gaat ING daar in het basisscenario niet van uit.

De euro/dollar noteerde bij het sluiten van de Europese aandelenhandel op 1,2216. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2274 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2288 op de borden.

Olie werd goedkoper. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent en een vat Brent werd 0,3 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX was Philips uitblinker met een koerswinst van 5,5 procent na het openen van de boeken. Berenberg was goed te spreken over de cijfers. Die waren beter dan verwacht. “De markt anticipeerde op een zwakker kwartaal. De sterke start en de aanzienlijk ordergroei moeten echter het vertrouwen geven dat de groei van 4 tot 6 procent en een stijging van de winstmarge met 100 basispunten op schema ligt”, aldus de analisten. S&P was ook te spreken over de cijfers, maar omdat het koersdoel van 36,00 euro na de koerssprong van vandaag in zicht komt, besloten de analisten hun koopadvies in te trekken.

Altice eindigde 1,9 procent in het groen en de verzekeraars NN en ASR gingen 1,7 en 2,2 procent hoger. Ook de banken waren in trek, met koerswinsten van één tot bijna anderhalf procent voor ABN AMRO en ING.

Onderin eindigden Randstad en Heineken met verliezen van 1,3 en 2,2 procent. De uitzender opent morgen de boeken. De brouwer noteerde ex-dividend, maar dit verklaarde de daling slechts ten dele. Een directe reden voor de daling zag handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten niet. In Brussel ging concurrent AB InBev een procent in het rood. AB InBev heeft volgens Van der Pol wellicht last van de oplopende rente, maar dit geldt niet echt voor Heineken, dat ook nog een flinke koersdoelverhoging kreeg van HSBC van 93,00 naar 102,00 euro.

Wolters Kluwer daalde 1,6 procent. De uitgever noteerde ex-dividend.

In de AMX won Takeaway.com 3,7 procent en steeg Flow Traders in aanloop naar de kwartaalcijfers morgen 2,8 procent. Analisten rekenen op recordcijfers bij Flow.

Air France-KLM verloor 1,9 procent. De stakingen in Frankrijk houden aan en vermoedelijk is er morgen een uitval van 25 procent.

In de AScX viel Avantium op met een koersstijging van 6,2 procent. Wessanen steeg 3,9 procent, na de koersdaling afgelopen vrijdag na het openen van de boeken.

De kwartaalcijfers van BinckBank leverden de onlinebroker weinig krediet op. Het aandeel daalde 4,9 procent ondanks dat Binck flink meer orders verwerkte dan in het voorgaande kwartaal. Analisten van ING en ABN AMRO bestempelden de resultaten van de onlinebroker als redelijk conform verwachting. Voor de camera van ABM Financial News sprak analist Corné van Zeijl van Actiam van “vuurwerk” na een “extreem rustig” 2017.

Ook Basic-Fit daalde 4,0 procent. Het aantal lidmaatschappen van de fitness-keten steeg afgelopen kwartaal met 24 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder tot 1,65 miljoen stuks. Daarbij steeg de omzet met 20 procent op jaarbasis tot 92,6 miljoen euro. “Al met al is Basic-Fit goed op weg om aan onze doelstellingen en de consensusverwachtingen te voldoen voor 2018, ondanks dat er in het eerste kwartaal minder clubs werden geopend dan verwacht”, aldus analist Marc Zwartsenburg van ING. “Maar dat zal vanaf het tweede kwartaal worden gecompenseerd.”

Op de lokale markt steeg Curetis 5,8 procent en Ease2pay ook 5,8 procent. Lavide werd 5,7 procent meer waard, ondanks de waarschuwing dit weekend dat de accountant niet tijdig de cijfers over 2017 zal opleveren.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street tot een half procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.