Alsof de opkomende markten – u misschien beter bekend als Emerging Markets – nog niet genoeg dingen hadden om zich druk om te maken, is er nu nog een hele groot vraagteken bij gekomen.

Volgens Paul McNamara van GAM UK is het grootste probleem dat deze opkomende markten momenteel hebben de Amerikaanse dollar, deze is bezig aan een forse opmars.

Om nog eens sterkte te zien van het niveau van nu – wat betreft de USD – moeten we al terug naar 2015, iets dat toch wel spreekt voor de sterkte van deze beweging, en dat is niet iets dat beleggers in de opkomende markten willen zien.

De opkomende markten zijn namelijk heel gevoelig voor kapitaalsuitvloei en hebben een grote negatieve correlatie met de USD, en deze correlatie wordt er allesbehalve beter op.

Met de volgende grafiek illustreert McNamara dat de negatieve correlatie tussen de opkomende markten en de USD steeds erger lijkt te worden, zeker de laatste maand is deze erg omhoog geschoten.

Dit is volgens McNamara dan ook een moment om goed op te passen wat betreft je buitenlandse investeringen in landen die minder conventioneel zijn, zoals bijvoorbeeld Turkije en Indonesië.

McNamara stelt dat tenzij de Amerikaanse economische data – die zeer binnenkort bekend wordt gemaakt – teleurstellend blijkt te zijn, de opkomende markten toch wel wat gevaar lopen.

Zo is het meest prominente gevaar voor de opkomende markten momenteel dat er bij hun veel schulden zijn die genomineerd zijn in USD, iets dat nadelig is als de USD duurder wordt ten opzichte van je eigen valuta, iets dat nu het geval is.

Het lijkt momenteel dus het beste om even de kat uit de boom te kijken en je voornamelijk te focussen op beleggingen in Amerika, deze zouden het de rest van het jaar goed moeten doen, aldus McNamara.