(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag hoger gesloten, na een rustige handel op Tweede Pinksterdag. De AEX index steeg 0,5 procent tot 570,07 punten, terwijl de AMX 0,6 procent aandikte en de AScX 1,1 procent klom.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat er weinig nieuws was vanwege de viering van Tweede Pinksterdag. De macro-economische agenda was daarom ook leeg. Wel zag Schutte gedurende de dag de Amerikaanse aandelenmarkten verder aantrekken, mede omdat China van plan is meer Amerikaanse waren te importeren om het handelsoverschot met de VS terug te brengen. China committeerde zich evenwel niet aan een concreet getal.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets stelde dat de ‘pauze’ van de handelsoorlog goed werd ontvangen door beleggers. “Laten we zien of de Amerikaanse hoop dat China meer goederen uit de Verenigde Staten gaat kopen ook bewaarheid wordt.”

Ook analisten van UBS bleken te spreken over de positieve ontwikkelingen in de handelsrelatie tussen beide landen en stelde dat een grootschalige handelsoorlog “voorlopig” is afgewend. “Met dat gezegd hebbende, zijn er evenwel meer details waar nog overeenstemming over moet worden bereikt en sommige fundamentele meningsverschillen blijven bestaan”, aldus de marktvorsers, wijzend op de Made in China 2025-plannen en het industriële beleid van China.

Schutte deelde deze mening. “Het is afwachten hoe de exacte deal eruit komt te zien en of deze rondkomt, maar de signalen zijn bemoedigend.”

De beleggingsadviseur sprak verder van lage volumes vanwege het lange weekend. Het beeld werd zelfs nog wat vertekend door de handel in Altice, die goed bleek voor 40 procent van de totale omzetten. Het aandeel daalde flink, kort voor de afsplitsing van Altice USA. “Deze reactie verbaast mij enigszins”, aldus Schutte. Verder merkte de beleggingsadviseur op dat bankaandelen nog steeds achterblijven.

De euro/dollar noteerde op 1,1762. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1750 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1776 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,7 procent.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot een merendeel van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos.

Galapagos presenteert de komende dagen studieresultaten voor zijn medicijn-in-ontwikkeling GLPG1690 tegen longfibrose op een conferentie in San Diego en in The Lancet Respiratory Medicine. In het tijdschrift noemde een expert de reeds eerder gepubliceerde resultaten “buitengewoon bemoedigend en rechtvaardigen verder onderzoek op grotere schaal”. KBC blijft positief over het aandeel mede op basis van het longfibrose-onderzoek. Het aandeel steeg 4,1 procent.

Ook NN Group bleek in trek, net als Alberts Industries en Vopak, met koersstijgingen tot 1,8 procent.

De opvallendste beweging kwam van kabelbedrijf Altice. Het aandeel sloot 7,3 procent lager, nadat aandeelhouders vorige week akkoord gingen met de afsplitsing van Altice USA. Morgen wordt het Nederlandse aandeel losgekoppeld van het Amerikaanse bedrijf, dat een beursnotering krijgt in de Verenigde Staten. Het aandeel Altice steeg vorige week nog sterk na meevallende cijfers over het eerste kwartaal.

In de AMX won Fugro 2,8 procent, gevolgd door AMG met een stijging van 2,6 procent. Intertrust verloor juist 1,5 procent. Het aandeel van het trustkantoor ging ex-dividend.

Onder de kleinere aandelen won Pharming 5,1 procent, herstellend van negatief ontvangen cijfers vorige week. Heijmans zat met 4,4 procent eveneens in de lift.

Avantium verloor 2,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten tot 1,1 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.