Het drama in Italië lijkt met de week groter te worden. Na het onverwachte regeringsakkoord tussen de populistische partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging, viel het doek deze week alsnog. De president van Italië gebruikte zijn veto om te voorkomen dat een euroscepticus de functie van minister van Financiën zou gaan bekleden. Als gevolg daarvan mogen de Italianen hoogstwaarschijnlijk binnenkort opnieuw naar de stembussen.

Dat Italië inmiddels is uitgegroeid tot het ‘zorgenkindje’ van Europa moge duidelijk zijn. Een van de grootste economieën van de Eurozone gaat gebukt onder torenhoge schulden en de onvrede onder de bevolking is de afgelopen jaren flink toegenomen. De meeste Italianen wijzen naar Brussel als het gaat om de veroorzaker van deze economische en politieke impasse. Is Brussel daadwerkelijk het probleem?

Het Italiaanse volk is de euro zat

De reden dat de nieuwe Italiaanse verkiezingen hoogstwaarschijnlijk niet gaan leiden tot grote verkiezingsverschillen, heeft te maken met het feit dat het merendeel van de Italiaanse bevolking de euro zat is. Eigenlijk is dit niet verwonderlijk, want op de bovenstaande grafiek (World Bank) is te zien dat het BBP per hoofd van de Italiaanse bevolking nog op hetzelfde niveau ligt als voor de oprichting van de euro.

Met andere woorden hebben de Italianen nooit de voordelen van een gemeenschappelijke munt mogen ervaren.

Moet Brussel serieus rekening houden met een uittreding van Italië uit de Eurozone?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>