Goud en goudmijnaandelen zijn niet bepaald geliefd, om het zacht uit te drukken. Op een korte (maar krachtige) opflakkering na in 2016 hebben beleggers in goudmijnaandelen al bijna 10 jaar geen plezier meer beleefd aan hun aandelen. Maar toch zijn er nog 4 goede redenen waarom je vandaag maar best wat goudmijnaandelen koopt.

Terwijl de aandelenmarkten blijven knallen, consolideert de goudprijs en kunnen goudmijnaandelen nog niet eens een deuk in een pakje boter slaan. Je zou voor minder radeloos worden en goudmijnaandelen opgeven.

Dit zijn echter 4 goede redenen om die mening te herzien.

Goudmijnaandelen zijn goedkoop

Je hoort en leest het waarschijnlijk al jaren, maar het is een feit. Goudmijnaandelen zijn en blijven bijzonder goedkoop. De goudmijnaandelen vs de S&P 500 ratio kent de laatste 9 jaar een gemiddelde van 0,7. Vandaag noteert die ratio amper boven 0,2.

Een terugkeer naar het 9-jarig gemiddelde, kan dus al een aardige stuiver opleveren. En als de financiële markten iets doen, dan is het altijd terugkeren naar het gemiddelde.

Stijgende inflatie

Inflatie is een verdoken ziekte op de financiële markten. Zolang de ziekte niet uitbreekt, wordt er weinig aandacht aan geschonken. Maar eens inflatie terug op de radar van de beleggers verschijnt, komt goud automatisch terug in de spotlight.

Dankzij de stijgende olieprijs en de invoertarieven van President Donald Trump, stijgt inflatie in de Verenigde Staten.

Aanbod daalt terwijl de vraag stijgt

Goud is, zoals elke grondstof, ook onderhevig aan vraag en aanbod. Door de depressieve goudprijs van de laatste jaren, zitten veel projecten in de ijskast. Budgetten worden verlaagd en er wordt veel minder nieuw goud gevonden.

Daar staat een stijgende vraag tegenover, voornamelijk uit de Oosterse landen. India en China zijn traditioneel echte goudliefhebbers, maar ook de Russische Centrale Bank verhoogt al jaren zijn goudreserves.

Amerikaanse overheidsschuld

Historisch gezien heeft de goudprijs een sterke correlatie met de Amerikaanse overheidsschuld. En die zit sterk in de lift. Dit jaar boekt de VS waarschijnlijk een tekort van $1.000 miljard. Voor 2019 en 2020 voorspelt men tekorten van meer dan $1.000 miljard.

De Amerikaanse overheidsschuld bedraagt nu al meer dan $20.000 miljard en zal blijven toenemen. Waar andere landen hun overheidsschulden afbouwen, explodeert deze in de Verenigde Staten.

Bron: A.P.

Foto Credit: iStock

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!