De cijfers over het eerste kwartaal zien er over het algemeen fantastisch uit, dat moet gezegd worden. Met name de Amerikaanse winstcijfers waren om over naar huis te schrijven. Ondanks deze geweldige kwartaalcijfers raakten de beleggers niet in een optimistische stemming. Hoe kan dat?

In april en mei werden de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal gerapporteerd. In het bijzonder was er in Amerika sprake van een groot feest. Als gevolg van de hervorming van de belastingwetgeving wisten veel beursgenoteerde bedrijven te profiteren van het verlaagde belastingtarief. Het merendeel van de bedrijven binnen de S&P 500 index wist de groeiverwachtingen te verslaan. Toch bleef bij de meeste aandelen het gewenste effect uit.

De bedrijfsresultaten wisten niet te leiden tot euforie

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van FactSet, is te zien dat over de afgelopen 5 jaar gemeten beter dan verwachte bedrijfsresultaten wisten te leiden tot een koersstijging van gemiddeld 1,1%. Over het eerste kwartaal gemeten bedroeg die stijging slechts 0,2%.

Daarnaast werden de bedrijven die overeenkomstig de groeiverwachtingen wisten te presteren en de bedrijven die slechter dan verwacht presteerden, behoorlijk hard afgestraft. Deze afstraffing was veel extremer dan gemiddeld over de afgelopen 5 jaar het geval was.