De Amerikanen lijken behoorlijk te profiteren van de hogere olieprijs. Aangezien de prijs voor een vat ruwe olie nu boven de kostprijs ligt van het gemiddelde schaliegasplatform. Niet verwonderlijk dus dat de productie de afgelopen maanden flink is opgeschroefd.

De Amerikanen hebben eigenlijk het geluk dat ze niet lid zijn van de organisatie van olielanden; beter bekend onder de naam OPEC. De OPEC besloot namelijk twee jaar geleden om het aanbod op de oliemarkt flink terug te schroeven om de olieprijs te stimuleren. De Amerikanen hoeven zich echter niet te houden aan deze maatregel.

Amerikanen zijn een bedreiging voor de OPEC

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van JKempEnergy, is te zien dat de Amerikanen nog nooit zoveel olie produceerden. In enkele jaren tijd is de olieproductie verdubbeld. De investeringen in de schaliegasplatformen lijken zich dus in deze tijd flink uit te betalen.

Uiteraard kunnen de Amerikanen wel een bedreiging gaan vormen voor de andere olielanden. Mede omdat de Amerikanen dus niet gebonden zijn aan de maatregelen van de OPEC. Daarnaast is het volgens kenners goed mogelijk dat het overaanbod op de oliemarkt binnen afzienbare tijd weer gaat terugkeren. Tegen de huidige prijs willen de meeste olielanden immers zoveel mogelijk olie naar boven halen.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>